Tips och råd för trädgårdshänder

Att ha "gröna fingrar" innebär ofta att de lätt blir torra och nariga. Här hittar du en rad tips och råd för att hålla dina händer mjuka och fina även när du arbetar i trädgården som mest intensivt eller när höst och vinter anstränger huden rejält. 

5 snabba punkter att tänka på

1. Ha alltid en bra handkräm att smörja med när du tvättat händerna eller diskat. Håll koll på innehållsförteckningen.
2. Smörj med en fet salva innan du går ut och börjar arbeta i trädgården
3. Smörj in med en olja INNAN du tvålar in händerna 
4. Använd en mild tvål som inte torkar ut huden
5. Använd handskar så mycket som möjligt och alltid när du hanterar färskt gräsklipp

Under bilden står det mer ingående beskrivet om varje punkt.

Sara Bäckmos stora trädgårdspaket med ekologisk hudvård 

Jordiga händer

Tycker du som jag om att arbeta i trädgården?

Då blir det lätt att man är där och pysslar flera gånger om dagen. Bäst är att använda handskar för att skydda huden vid trädgårdsarbete. De skyddar händerna från både smuts och väta. 

Om du trivs bättre utan handskar för att du vill känna myllan under fingrarna eller om det allt som oftast blir så att du "bara" ska ut för att göra en snabb koll? Sedan kommer du ofelbart in från trädgården igen med smutsiga händer och fullt med jord långt in under naglar och ner i nagelbanden. För att inte tala om de där nariga partierna på fingrarna med tunna, tunna sprickor som man normalt inte tänker på för de syns knappt. Om man nu inte varit i trädgården eller plockat blåbär...

 

Använd alltid handkräm när du tvättat händerna.

Ha en pumpflaska stående på handfatet och/eller en köksbänk och smörj in dig så fort du tvättat händer eller diskat. Viktigt är att flaskan är lättillgänglig och att det blir av att du smörjer så att händerna inte blir torra och nariga. Se även över vad du har för handkrämer hemma. Satsa på produkter som innehåller vegetabiliska oljor och rensa ut de som innehåller mineralolja, vaselin, paraffin mm. Se längre ner om varför.

Komplettera med en fet salva när du sitter framför TVn på kvällen eller precis innan du ska sova. Någon av Medevi 100% ekologiska Ringblomssalvor är utmärkta till det. Ett bra tips är att ha en flaska handkräm eller en salvetub på nattduksbordet så att du kommer ihåg att smörja in dig. Då kan du på samma gång ge lite omtanke till fötterna. Medevi Lavendelcreme eller någon av våra andra handkrämer eller lotion är alternativ som absorberas snabbt.

 Ekologisk handkräm från Medevi för trädgårdshänder

Få rent från jord under naglar och runt nagelband

Har du också stått med nagelborsten och skrubbat och skrubbat och petat med baksidan av nagelfilen eller pincetten för att peta bort smutsen som fastnat under naglarna? Ghaaaa!!! Hopplöst.

För att lättare få rent under naglar och runt nagelband så behöver man allra helst tänka till före man går ut i trädgården.

Fet salva innan

- Ta en rejäl klick med Bivaxsalva eller Ringblomsalva i handflatan och kleta runt det lite med den andra handflatan så att du har ett tjockt lager i båda handflatorna, se bilderna nedan. Skrapa nu med naglarna i salvan så att det trycks in salva under naglarna, kom ihåg tummarna också. När du har fått in salva ordentligt under naglarna så smörjer du in resten i händerna. Tänk på att massera in ordentligt så att även nagelbanden får en ordentligt skyddande hinna. Nu ligger salvan och skyddar så att inte smutsen tränger in lika långt. Medevi Bivaxsalva, Ringblomssalva Naturell och Ringblomssalva Tea tree är alla 100% ekologiska och finns i flera olika förpackningar alltifrån lilla test-burken på 5ml, via smidig tub i bioplast, till 500ml burk för dig som gör av med mycket salva.

Ekologisk hudvård för skydd av trädgårdshänder

Olja innan tvål

- När du kommer in från trädgården och behöver tvätta händerna börjar du med att borsta av händerna all lös jord. Därefter masserar du in händerna med matolja. Gör på samma sätt som du gjorde med salvan innan du gick ut i trädgården så att du får in olja under naglar och runt nagelbanden. Efter oljan tar du ett pumpslag med tvål och masserar in på samma sätt. Först nu tar du lite vatten och och fortsätter att massera och även börjar borsta med nagelborste.

Har du missat att smörja in dig med salva innan du gick ut så gör den här oljeproceduren jobbet bra men du får ännu bättre resultat med salva innan. Ett tips är att ha en pumpflaska med matolja på handfatet, så slipper du slabba med oljan i köket. Olivolja, rapsolja fungerar utmärkt, eller vad du nu har hemma. Annars går det utmärkt att investera i någon av våra massage- hudoljor som finns i 250ml pumpflaskor

Brukar du gå barfota i trädgården så brukar fötterna se allt annat än vackra ut när man kommer in på kvällen. För att få dem rena igen kan du använda samma teknik som till dina händer.

Skydda händerna vid hantering av färskt gräsklipp

Tänk på att skydda händerna med handskar åtminstone när du ska hantera färskt gräsklipp. Färskt gräsklipp innehåller mängder med klorofyll och det är ett färgämne som sätter sig djupare i huden och inte går att tvätta bort på samma sätt som jord. Vem har inte muttrat över gräsfläckar på kläderna som inte går bort i tvätten... Har du salva innan så skyddar det till en viss del men här är det ändå bästa att skydda sig med handskar.

Använd mild tvål till händerna

Tvål är per definition uttorkande då den är uppbyggd för att lösa upp smuts och fett. Däremot så finns det olika typer av tvål; flytande och fast.

- Flytande tvålar finns det en uppsjö utav med olika sammansättning. Medevi flytande tvålar är milda tvålar där vi framförallt brukar rekommendera Ringblomstvål vid riktigt ansträngd hud och frekventa tvättar/duschar, men Lavendeltvål är också fin till de som tvättar händerna ofta. Naturligtvis är båda även bra som duschtvålar.

- Fasta tvålar som ibland kan vara väldigt aggressiva och uttorkande. Andra är "överfettade" (de är oftast hantverksmässigt tillverkade) och torkar inte ut huden på samma sätt. Just i trädgårdssammanhang är det dock risk att jord och smuts fastnar i sprickor som lätt uppstår i fasta tvålar.

Sara Bäckmo på Skillnadens trädgård

Gillar du trädgård så kanske du stött på Sara Bäckmo och hennes blogg och Youtubekanal om Skillnadens Trädgård? Det är en fantastiskt fin blogg med otroligt mycket tips och råd hur du odlar i din trädgård. Hon håller på att vända upp och ner på alla gamla klyschor om hur och när man odlar sin trädgård. Hennes tredje bok (sept-18) handlar om Vinterodling och hur hon lyckas förse sin familj på 6 personer med färska grönsaker i princip året runt i zon 3 i Småland.

Ja, men det blir ju jättedyrt att odla året om tänker du då?! Om man måste ha växthus som ska värmas upp!? Nix pix. Det fina i kråksången är att här handlar det om att välja grödor som tål kyla och att planera odlandet. 

Här kan du se allt hon erbjuder på sin sida. Sarabäckmo.se

Man kan även bli medlem och då får man tillgång till längre och mer omfattande artiklar och artikelserier om vissa ämnen eller grönsaker. Det finns även en speciell medlemsgrupp på Facebook för medlemmar. Hon brukar även fixa speciella erbjudanden från noga utvalda leverantörer som hon gillar. Självklart med trädgårdsanknytning.

Saras bästa tips för trägårdshänder är att använda tvål bara när det verkligen behövs.

"- Skölj i första hand händerna med ljummet vatten och undvik tvål vid varje sköljning. Jag tvättar endast med tvål innan måltiderna.
- Smörj in händerna innan du går ut i trädgården, inte bara efteråt.
- Passa på att massera fingrarna när du smörjer in, det är superskönt!"

Här är två paket med handvårdsprodukter som Sara valde ut.

Sara Bäckmo på Skillnadens Trädgård använder Medevi ProSalus ekologisk hudvård för trädgårdshänder

Skydda händerna vid vinterodling

Kruxet är ju att nu kommer du inte bara vara i trädgården på sommaren när det är varmt och skönt. Nu blir det trädgårdsarbete även när det är kallt och till och med minusgrader. Hur skyddar du händerna då?

Det finns fina kraftiga handskar att köpa för trädgårdsarbete vid vinterodling, som skyddar både mot kyla och väta. Tyvärr så tappar man fingertoppskänslan med för tjocka handskar tycker jag. Ett tips är att smörja in händerna med Arnicasalva, som hjälper till att hålla cirkulationen igång. Sedan sätter du på dig ett par lagom tjocka yllefingervantar och sedan på med ett par vanliga diskhandskar. Då är du skyddad både mot väta och kyla och skulle diskhandskarna gå sönder så köper du lätt ett par nya för en billig penning nästa gång du åker till affären.

Var extra noga med att smörja händerna under vintermånaderna

Tänk på att vara extra noga med att smörja händerna efter handtvätt och disk när vintern nalkas. Från början av november brukar de flesta få problem med torra och nariga händer, även de som inte påtar i jorden.

 Vårda dina händer vid trädgårdsarbete. Medevi ekologiska hudvård.

Har du koll på vad dina hudvårdsprodukter innehåller?

 

Vegetabiliska oljor!

Vi i Medevi använder ekologiska vegetabiliska oljor som med sina olika fettsyror ger skydd och näring till huden och hjälper den att hålla sig mjuk och smidig. Den stora variationen av oljor och deras varierande sammansättning gör det möjligt att ta fram produkter med olika egenskaper baserat på behovet hos användaren.

Undvik petrokemiska oljor!

En annan typ av vanliga oljor och fetter i hudvård kommer från den petrokemiska industrin. De vanligaste benämningarna på petrokemiska oljor är mineralolja, vaselin, paraffin, petrolatum, medicinsk vitolja etc. De har alla samma ursprung som bland annat bensin, diesel och konventionella plaster. Dessa oljor är en ändlig resurs och mycket svårnedbrytbara i naturen.

Petrokemiska oljor smörjer för stunden men hämmar hudens egen produktion av återfuktande och återfettande ämnen. Något som märkbart försämrar hudens förmåga att klara dagliga påfrestningar. Tyvärr är de väldigt vanliga i konventionell hudvård. Vi på Medevi ProSalus använder aldrig den typen av oljor eller ingredienser.

Inga syntetiska dofter

Vi undviker naturligtvis även syntetiska parfymer. I Medevi ProSalus produkter arbetar vi med örter och växter som bidrar med sina positiva egenskaper för huden men även ger karaktär till de olika hudvårdsprodukterna. Vissa doftar, andra är doftneutrala.

Kom ihåg att njuta av din trädgård

Vi hoppas att du hittat lite matnyttiga tips på vår sida. Dela den gärna i så fall  till dina trädgårdsälskande vänner.

...och du! Tänk på att njuta av din trädgård och inte se den som ett måste. Lite ogräs här och där eller att gräsmattan växer sig hög gynnar bara den biologisk mångfalden och våra kära vänner bin och humlor. Lyckas inte odlingarna i år så kommer det alltid en ny chans nästa år.

/ Helena

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Fyll i dina kontaktuppgifter nedan för att få tips och råd samt erbjudanden exklusiva för våra prenumeranter. Som tack får du en kod för 10% rabatt på ett köp i vår web-shop.

Eftersom vi numera har två trädgårds- och odlingsnördar i företaget kommer du att få en del rapporter från Helenas mer eller mindre galna odlingsprojekt, odlingstips, ett och annat recept för att få skörden att ätas och inte slängas... Blandat smått och gott helt enkelt.

Hoppas att du ska gilla dem.

Välkommen i vårt glada odlingsgäng.

/Helena o Elisabeth

Ja, jag vill gärna få nyhetsbrev från Medevi ProSalus!