Medevi Brunn, Nordens äldsta hälsobrunn.

Vattenutskänkning i Högbrunnen, Medevi Brunn, Nordens äldsta hälsobrunn

 

I hälsans tjänst sedan 1678.

Två flaskor vatten, det var upptakten till vad som idag intresserar så många - att leva sunt och må bättre.

Flaskorna sändes till den berömda läkaren Urban Hjärne som blev så intresserad att ytterligare analys gjordes på plats vid källan i Medevi, 25 juli 1678. Medevi Brunn, Nordens äldsta hälsobrunn, var funnen. Han skrev om vattnet. ”Det är för mer än andra medikamenter, det är livligt och klart för ögonen, och då det är nyss upptaget, spritter det som vin, med otaliga små pärlor, behagligt i smaken.”

Urban Hjärnes kurmetod bestod av laxering, motion och måttfullhet med mat och starka drycker. Centralt var att dricka brunn, som mest 6-7 liter vatten per dag.

Även baden var betydelsefulla på Medevi Brunn. Man kunde få gyttjebad, med lera från Medevi eller uppskattade tallbarrsbad med tallolja från eget kokeri. Även kryddor, salt och soda användes.

Källans rykte spreds och en imponerad Carl von Linné skrev 1741: ”Medevi Brunn är den äldsta surbrunn i Sverige och otvivelaktigt ännu den bästa.”

Medevi Brunn idag

Idag kan du fortfarande smaka det hälsobringande vattnet och sommartid uppleva brunnsliv några dagar med Brunnsorkester och Grötlunk. Många väljer även att lägga sitt bröllop på brunnen med närheten till både Brunnskyrka, festsal och boende.

Ekologisk hudvård tillverkad på Medevi Brunn

Hälsa i våra dagar

Hälsotraditionen förs vidare av Medevi ProSalus som tillverkar ekologisk hudvård på platsen och har öppet året runt. Här är du välkommen in för att provsmörja produkterna och ställa frågor. Det erbjuds även ekologiska livsmedel för rawfood och ekolgisk choklad, kosttillskott mm i butiken. Sommartid även glass och kaffe. Butiken är belägen mitt emot hotellreceptionen där vägen går genom Medevi.

Sedan några år tillbaka är det även flera målarskuser på brunnen.

Här kan du läsa mer om vad som händer på Medevi Brunn www.medevbrunn.se