Vilka är vi?

Medevi ProSalus är ett familjeföretag med 4 personer som jobbar helår men med varierande arbetstider. Vi har även andra som jobbar på uppdrag med specifika uppgifter.

Hudvård och sportprodukter

Vi tillverkar klassisk ekologisk hudvård och sportprodukter samt tvål, schampo och hårstylingprodukter. Företaget är baserade på Medevi Brunn, Nordens äldsta hälsobrunn i Östergötland, där vi även har en fabriksförsäljning kompletterad med naturliga hårborstar, samt andra hälsoprodukter som kosttillskott, raw-food snacks, ekologisk choklad mm. Vi erbjuder även glass. Kulglass från Sänkdalens gård under sommaren samt pinnar och burkar från Lily o Hannas rawfoodglass som passar dig som är vegan eller av andra anledningar föredrar komjölkfria alternativ. 

För övrigt säljer vi till terapeuter som både använder produkterna i sina behandlingar och fungerar som återförsäljare, butiker, hotell, etc.

Vi är även med på event som Vätternrundan och andra lopp som ingår i En Svensk Klassiker, trädgårdsmässor mm.

Vill du läsa mer om vår resa fram till idag?

Medevi ProSalus är ett familjeföretag som började tillverka naturlig hudvård för att det helt enkelt fungerade bättre än de mineraloljebaserade produkter som i princip var det enda som fanns förut. Vi drev tidigare en glassfabrik (1980-90-talet) och hade ett enormt eget behov av bra hudvård på grund av den stora påfrestning som allt diskande innebar för händerna.

Eftersom vi inte kunde hitta bra produkter i handeln började vi tillverka egna. Vi såg ett stort behov, inte bara hos oss, utan även hos många andra, både företag och privatpersoner. Vårt fokus har alltid varit nyttoprodukter som verkligen gör skillnad.

Ett personligt intresse och engagemang gjorde att vi övergick till ekologiska ingredienser. Sedan många år tillbaka är det vår policy att både råvaror, förpackningar och företaget som helhet ska vara så hållbart som möjligt. Vi vill bidra till ett hållbart samhälle på det sätt vi kan. Här kan du läsa om våra rutiner för materialåtervinning, sortering mm.

Varför gör vi det vi gör?

Det hela startade i mitten av 80-talet. Vi tillverkade glass. I början bara mjukglass, men vi utvecklade vidare och började med dessertglass och inte minst kulglass. Så mycket fantastiskt roligt man kan ha med glass! Olika kombinationer både möjliga och heltokiga. Vi åkte runt bland vänner och släktingar och lät dem vara provsmakningspanel. De mest ärliga var små barn. De är väldigt tydliga med vad de tycker om och INTE tycker om. Vuxna kan ju ha en tendens att vara lite artiga ibland...

Vad har glass med hudvård att göra. Mer än du tror!

När man arbetar med livsmedel är det noga med hygien. Har man med mejerivaror att göra och i synnerhet mjukglass är det extremt noga. Vi brukar säga att ca 80% av arbetstiden bestod av disk och desinfektion av utrustning. Det här frestade enormt på huden. Några veckor in i säsong varje år hade vi självsprickor i händerna som räckte upp till armbågarna, kändes det som. Vi köpte salvor och handcrèmer överallt och smorde och smorde. Hur det var så räckte de inte till, och blev ofta ännu värre.

Innehåll?

Vi är lite nyfikna av oss, så vi började undersöka vad alla dessa produkter som inte fungerade innehöll. Det var inte helt lätt eftersom det inte var krav på fullständig innehållsförteckning på den tiden. I dag är det betydligt högre krav på innehållsförteckningar och vissa doftämnen måste uppges vid så små mängder som PPM, Parts per million. Även de helt naturliga/ekologiska som vi använder.

Efter lite detektivarbete kunde vi konstatera att en gemensam nämnare i alla dessa produkter var mineraloljor av något slag. Det låter väl nyttigt? Njae, inte speciellt. Mineralolja, paraffin, vaselin, petrolatum, medicinsk vitolja m fl kommer från bergsolja. Dvs är rester från bensinindustrin. De här oljorna innehåller inte några fettsyror som huden kan dra nytta av utan stör hudens egen produktion av återfuktande och återfettande ämnen. Har man en torr hud och/eller en arbetssituation som ställer höga krav så hamnar man lätt i en ond cirkel. Vegetabiliska oljor däremot innehåller en blandning av olika fettsyror som hjälper hudens förmåga i stället. Vissa mycket feta och andra som har en torrare känsla på huden.

Det här tog vi fasta på! Helena hade varit intresserad av gamla läkeväxter under några år så där hittade vi också ingredienser.

Ringblomsalva med Tea tree

Vår första och fortfarande största produkt, fast vi idag har ett sortiment på runt 60 olika recept, är Ringblomssalva med tea tree.

Den har säkert de flesta av er hört talas om, men kanske under ett av dess smeknamn: Rumpräddaren. Numera finns RumpRäddaren under ett eget namn i en mörkblå tub av bioplast Medevi Chamoiscreme - RumpRäddaren

Några år senare bestämde vi oss för att sälja glassföretaget och satsa på hudvården helt istället. Jobba över 100 timmar vardera under högsäsong med småbarn var ingen ekvation som gick ihop. Vid millenieskiftet flyttade vi verksamheten till Medevi Brunn. Där har vi fortfarande vår tillverkning och även en fabriksförsäljning kompletterad med hårborstar i naturmaterial, ekologiska chokladkakor med extra hög kakaohalt och glass mm. Eftersom glassnörden i oss fortfarande gör sig påmind är vi lite petiga med vilken glass vi har i sortimentet så nuförtiden erbjuder vi Sänkdalens och Lily & Hannas goda glassar när vi inte längre hinner göra egen glass.

Åren går och vi kan konstatera att vi varit på Medevi Brunn i över 20 år. En fantastisk plats på många sätt men att ha företag och web-shop utanför stadsgränserna har sina utmaningar.

Våra kunder

  • Terapeuter av olika slag inom fotvård, massage och hudvård.
  • Hälsofack- och gårdsbutiker.
  • Spa, t ex Motala simhalls Relaxavdelning.
  • Hotell och andra boenden är en nyare målgrupp där man dels använder våra produkter till gästerna i boendet och även säljer i receptionen.
  • Privatkonsumenter i vår fabriksförsäljning på Medevi Brunn samt web-shop försäljning.
  • Sportutövare, inte minst cyklister är en stor kundgrupp eftersom många upptäcker oss i samband med Vätternrundan och andra sportevenemang. Även de som springer Marathon, swim-run och adventure-race gillar vår sportserie med aktivitetsliniment och "RumpRäddaren" som motverkar skav i många olika sammanhang.

Medevi ProSalus, vad betyder det?

Eftersom vi är baserade på Medevi Brunn som är Nordens äldsta hälsobrunn, grundad redan 1678, ville vi ha ett namn som knyter an till den långa traditionen med hälsa på platsen. Att ha en hud som är frisk och välmående har i allra högsta grad med god hälsa som helhet att göra. Dessutom har vi på senare tid utvidgat vår sortiment med kosttillskott och extra hälsosamma livsmedel eller snacks för träningsväskan. Därför blev det ProSalus som betyder just För Hälsa på latin.