2022-06-03 00:00
Elisabeth

Släpp fötterna loss det är vår!

Precis som Fridas filosofi (från filmen “Släpp fångerne loss - det är vår!”) att fångarna ska släppas ut ur sina fängelser tycker jag att fötterna ska släppas ut ur sina. Det vill säga skorna.

Låt fötterna röra sig som de är designade för

Ju mer jag lär mig om kroppens anatomi desto mer fascinerad blir jag av hur långt ifrån sund fothållning vi kommit. Och hur många av våra besvär från kroppen vi kan slippa om bara foten får röra sig som den är designad för.

De allra flesta har nog koll på att vi har ett fotvalv mellan hälen och stortån som ger svikt och fjädring i foten. Men inte lika många har koll på det främre fotvalvet mellan stortån och lilltån, i höjd med trampdynan. Det valvet ska också fungera som fjädring och absorbera kraft så att resten av kroppen slipper.

Tyvärr stängs den funktionen av när foten placeras i en smal sko. Då hamnar tårna snarare som ett plockepinn över varandra än att ge avlastning för knän, höfter och rygg.

Bli ett med naturen

Förutom de rent muskulära fördelarna med att gå utan skor finns det även mentala guldkorn att hämta. Många rapporterar bättre sömn, minskad smärta och lindrad stress som resultat av att gå barfota. Det är på grund utav de fria elektroner som jordytan förser oss med. När vi äter frukt och grönsaker får vi också i oss dem och då kallas de för antioxiadanter! 

Det som sker är att vi blir jordade. Precis som våra elektriska apparater mår bäst av att vara kopplade till ett jordat eluttag så mår vi bäst att av vara jordade mot marken. Enklast (och billigast) är att sparka av sig skorna. Det finns även diverse lakan, mattor och annat vi kan använda inomhus för att jorda oss. 

Fötter på gräsmatta med maskrosor

Hur gör jag?

När något är bättre för oss är det lätt att dyka in med hundra procent, men det är inte alltid resultatet blir därefter.
Som med många andra saker behöver du se över vilken startpunkt du har och utgå därifrån. Går du alltid med skor både inom- och utomhus eller är du utan skor större delen av dagen?

Börja korta stunder med minimalistiska skor eller helt barfota för att vänja fötterna och kroppen med de nya rörelserna. Utan vaddering under hälen kommer du märka att fotisättningen blir längre fram på foten, mot tårna.

Du kan också stärka upp fötterna med olika övningar som tåhävningar, balansgång på rundstav/smal bräda och att sitta på huk med hela foten i marken.

För att stretcha bindväven under fötterna och göra lederna rörligare rekommenderar jag den här övningen.

Att bära sko eller inte bära sko - det är frågan

Även om våra fötter klarar av att gå barfota i många olika miljöer så finns det tillfällen då det kan vara skönt att ha någon form av skydd för foten (utöver de sammanhang där det krävs att du har skor t.ex. arbetsplatser).

 • Vintertid kan du absolut hämta tidningen eller gå ut med soporna utan något på fötterna, men längre stunder är inte rekommenderat på grund av risken för frostskador.
 • Asfalt blir extremt varmt på sommaren och kan skava lite på trampdynorna om du går eller springer länge.
 • Vasst grus gör sällan skada på huden, men kan göra ont att gå på.

Det finns skobutiker som är specialiserade på minimalistiska och fotvänliga skor där du kan få hjälp att välja ut en modell som passar just dig. En del finns som fysiska butiker och många finns online. Se mina tips på länkar längre ner.

Vårda

Förutom att gå utan skor lite oftare kan du göra mer för att fötterna ska trivas och förhoppningsvis hålla längre.

Ta för vana att smörja in dem ett par kvällar i veckan och samtidigt ge dem en välbehövlig massage. Prova dig fram till olika tryck och rörelser för att se vad som passar dig bäst. Hittar du en särskilt öm punkt kan du hålla kvar med fast tryck en stund.

Du kan också trä in fingrarna mellan tårna och göra cirkulerande rörelser och böja tårna fram och tillbaka.

Sköna produkter att smörja in trötta fötter med, som du kanske gått och stått på hela dagen, är Medevi Arnicasalva och Arnicacreme. Lavendelcreme och Ringblomssalva med Tea Tree är bra för torra fötter som lätt får sprickor. 

Går du barfota i trädgårdslandet kan Helenas tips för trädgårdshänder även fungera bra för riktigt skitiga fötter.

Vad fick mig att börja gå barfota?

Förutom somrarna i min barndom eller när jag besökt en strand så har jag inte gått så mycket barfota utomhus. Skor var standard och jag ville ha så små fötter som möjligt och lyckades tämja fötterna från storlek 38 till 36-37. Jag minns även en resa till sydostasien då jag gick mycket i flip-flops, men köpte sandaler som höll om tårna mer för att fötterna började bli för breda. Nuförtiden skakar jag på huvudet och undrar vad jag tänkte på...

Runt 2010 började jag arbeta i en poolanläggning (med massage, vattenträning, babysim och städning) där det ständigt är blött på golven och väldigt varmt i luften. Jag provade flera olika varianter på skodon (både vanliga och minimalistiska) innan jag insåg att barfota var bäst och smidigast. Fötterna torkar snabbare och är lättare att skölja av än gympadojor. Alla som gått på hala golv vet att det är säkrast att ta kortare kliv och gå lite mer på tå = precis som när du går barfota!

Jag är utbildad inom flera alternativa behandlingsmetoder och suger åt mig all information jag kan kring hälsa och välmående. Som yogainstruktör fick jag lära mig att känna kontakt mellan fötterna och mattan och som gyminstruktör hur jag kan träna upp fötter och vader. Någonstans längs vägen fick jag även till mig att det är välgörande att gå barfota och att det kan minska värk och besvär i kroppen när tårna får plats att röra sig. 

2017 köpte jag mina första minimalistka skor för att ha utomhus och 2018 började jag aktivt gå helt barfota utomhus. Och jag har inte tröttnat! Jag har fortfarande någon form av skydd på foten till exempel när jag cyklar, går på varm asfalt eller under vinterhalvåret när det finns risk för köldskador. 

En av de vanligaste frågorna jag får från vuxna är "är du inte rädd att trampa på glassplitter?". Mitt svar är att nej, det är jag inte. Jag ser mig för helt enkelt. Och har dessutom av misstag gått över glassplitter utan minsta skråma. Vet jag dock att det kan vara vassa saker på marken så ser jag till att ha med mig något att dra på fötterna. 

En av de vanligaste frågorna jag får från barn är "varför har du inga skor på dig?". Mitt svar är för att det är skönare så. Och sen är det inte mer med det. 

Förutom att ha fått bredare, längre och mer muskulösa fötter av att dumpa konvantionella skor har jag blivit av med höftbesvär och mina tidigare ständigt kalla händer och fötter. Så länge jag håller mig i rörelse kan jag gå barfota när det är kallt nog för överdragsbyxor och mössa utan att frysa om fötterna!

Med friska hälsningar,
Elisabeth

Länktips

https://naturligaskor.se/marken/ - Här finns en samlad lista över många märken och i vilka webbutiker du kan hitta dem.

https://youtu.be/EcHEWH8Eh0Q - Kortfilmen Earthing om jordning. (På engelska.) Hela dokumentären ser du här: https://www.youtube.com/watch?v=44ddtR0XDVU

Tipsa gära vidare i kommentarerna!

  Varor som nämns i nyheten

 • För massage av trötta och spända muskler eller fötter. Skyddar vid open-watersimning och cykling/träning i kallt väder.
  från 49,00
 • Skön handkräm och fotkräm till kalla, torra händer och fötter. Härlig till massage av trötta och spända muskler. Mjukgör och återfuktar.
  från 49,00
 • Välgörande till torr och narig hud. MEDEVI Chamoiscreme, RumpRäddaren för långlopps-cyklister. Motverkar skav av olika slag i andra sportsammanhang. 100% ekologisk
  från 49,00
 • Ekologisk handkräm och fotkräm med lugnande lavendel. Perfekt hjälp för vintertorra händer eller för att få mjuka fina fötter. Skön som kroppskräm för dig med ext...
  från 49,00

Skriv en kommentar:

Text:
Signatur: