2023-07-27 00:00
Helena

Blommor i trädgård, på tallrik och även i hudvård

Japp, många blommor vi odlar i våra trädgårdar är fullt ätbara, vissa är till och med goda.

De flesta blommorna i matlagningen lägger vi kanske mest dit som garnering för att det ser snyggt ut. Eller kanske fryser in i iskuber för att dekorera en drink. Det finns dock blommor med fin smak också.

 • Krasse, både slingerkrasse och buskkrasse, smakar friskt, lite pepprigt av både blommor och blad. Frökapslarna kan du lägga in som kapris. Blad och blommor är fina smaksättare i ex en sallad.

Krasseblad och frökapslar är goda i en sallad

 • De blålila gräslöksblommorna smakar lök. Ja det gör förstås alla lökblommor, men den vanliga kepalöken skördar vi oftast själva löken av långt innan den hinner gå i blom.
 • Den kinesiska gräslökens blommor är som små vita stjärnor som smakar vitlök.

Kinesisk gräslök med sina vackra stjärnformade blommor

 • Malvablommorna som du kan ana i bakgrunden, smakar inte så mycket men både blommor och blad innehåller en hel del slemämnen som lenar i halsen.

 

 

Fyra ytterligare ätbara blommor:

Örter / blommor i hudvård
Visste du att många av våra populäraste blommor och kryddor i trädgården är gamla läkeväxter som använts under lång tid för att både främja en god hälsa och frisk och motståndskraftig hud?

Vi på Medevi ProSalus använder oss av en mängd olika örter.
Här kan du läsa om fyra av dem och nedanför finns exempel på sköna hudvårdsprodukter som innehåller just dessa örter.

LavendelLavendel i Medevi

Underbart doftande Lavendel! Lika fin som häck runt uteplatsen som spännande i ett recept. Har du provat lavendelskorpor, eller lavendellemonad?

Lavendel är dessutom väldigt omtyckt i hudvård.
Hos oss i MEDEVI finns en flertal produkter med äkta ekologisk lavendel. En av våra storsäljare är MEDEVI Lavendelcreme som är skön både för torra, nariga händer och fötter eller som after shave. Eftersom den absorberas bra i huden är det även många som använder den som kroppscreme när de är extra torra vintertid, eller har så torr hud att de får klåda.

En bonuseffekt sommartid är att mygg och knott inte är lika förtjusta i lavendel som vi människor. Se till att plantera lavendelbuskar runt uteplatsen så får du vara ifred. Eller ja, chansen blir större i alla fall att du inte blir myggbiten.

Här hittar du alla våra Lavendelprodukter

 Rosor för både nytta och nöje

Ros

Rosen förser oss med ljuvliga dofter och blommor i trädgården och även med hälsosamma nypon, fulla av c-vitamin. Av kronbladen går det fint att göra saft, gelé och marmelad mm. Rosenvatten är också populärt i vissa maträtter.

Visste du att man utvinner olja från nyponets frön?
Den exklusiva oljan har fina regenererande egenskaper för ansträngd och åldrad hy och det finns studier som visar på att regelbunden användning även mildrar solskador etc.
Nyponrosfröoljan finns i MEDEVI Ögonolja för den känsliga och tunna hyn runt ögonen, men ögonljan är förstås välgörande även i resten av ansiktet.

Extrakt (eterisk olja) från rosens blommor finns däremot i flera av våra omtyckta ansiktsprodukter.
Här hittar du alla Medeviprodukter med ros.

 Ringblommor lättodlade glädjespridare

Ringblomma

En lättodlad favorit både i trädgården, i hudvård och som faktiskt går att använda i matlagning också.
Ringblomman finns i många varianter, från ljust krämvit till mörkt orange. Använd de färska kronbladen till garnering av bakverk och sallader eller för att sätta färg på ris eller quinoa. De torkade blombladen fungerar utmärkt i te eller att göra ett oljeutdrag till en fin hudolja. De gröna bladen smakar lite kryddigt och passar utmärkt i en sallad eller smoothie. Bara fantasin sätter gränser.

Läkeväxten Ringblomma
Vem har inte hört talas om klassisk Ringblomssalva för torra och nariga händer eller fötter?!
Hos oss finns den vårdande läkeörten ringblomma i både salvor, bodylotion, massage/hudolja, läppcerat och tvål. Sköna, vårdande produkter som verkligen gör skillnad. Många av dem är doftneutrala för dig som är känslig för dofter.

Här hittar du våra olika Ringblomsprodukter

 Gurkörtblommor fina att äta både för humlor och människor

Gurkört

Gurkört är den stjärnformade blå blomman som räcker att så en enda gång sedan kommer den upp av sig själv i hela trädgården. Lär dig känna igen hjärtbladen så är det bara att flytta den dit du vill att de ska blomma. Blomman är fantastiskt vacker som dekor till sallader, tårtor och bakverk. Frys in den i isbitar för att kunna lägga i välkomstdrinken. Minns sommaren även mitt i vintern.

Gurkörtsolja
Frön från gurkörten innehåller en väldigt fin olja med stor andel GLA.(gammalinolensyra) som är mycket bra för att hjälpa till att balansera upp både torr och åldrad hud. Oljan absorberas snabbt av huden och finns i flera av MEDEVI ansiktsprodukter.

Här hittar du Medevi-produkter med gurkörtsolja.

 

 

 

 

 

 

  Produkter som nämns i nyheten

 • Ekologisk handkräm och fotkräm med lugnande lavendel. Perfekt hjälp för vintertorra händer eller för att få mjuka fina fötter. Skön som kroppskräm för dig med ext...
  från 49,00
 • Köp Ringblomslotion 250 ml och få en liten flaska 35 ml för halva priset. Perfekt att refilla för att lätt kunna ha med.
  Art nr. 98061
  253,00
 • Underbar ansiktskräm som väl balanserar behovet hos de flesta hudtyper. Absorberas lätt och snabbt och älskas av många.
  från 59,00
 • Serum som ger en fin lyster och vitalisering till vintertrött hy. Ekologisk ansiktsolja för dig som söker det där lilla extra.
  från 139,00

Skriv en kommentar:

Text:
Signatur: