Vad smörjer man rumpan med om man ska cykla riktigt långt?

Medevi Chamoiscreme - RumpRäddaren från Medevi förstås!

Det självklara valet för tusentals cyklister som tagit sig an utmaningar utöver det vanliga. Den både förebygger OCH behandlar sadelskav.

Vilket lopp är du sugen på?

Våra sportprodukter har bland annat hjälp cyklister under Vätternrundan, Vänern runt, Paris-Brest, kust till kust USA, Mecklenburger Seen Runde och till Paris med Team Rynkeby!

Medevi Chamoiscreme

Medevi Chamoiscreme - RumpRädaren officielll Vätternrundaprodukt

 RumpRäddaren från Medevi

  • Förebygg: Hjälper din hud klara stora påfrestningar
  • Behandla: Tar effektivt hand om eventuella obehag
  • Dryg: Är inte utspädd med vatten
  • Skonsam: Svider inte på ansträngd hud

 

Medevi Arnica, aktivitetsliniment

Hjälper dina muskler att göra ett bättre jobb

  • Väl avvägd styrka för maximal prestation och snabbare återhämtning
  • Sänkt skaderisk
  • Kan användas i solen
  • Innehåller inga kylande oljor
  • Vattenfasta


Medevi ProSalus - För maximal prestation
Ekologiskt dessutom

 

Använd pilarna för att bläddra <>

Fördjupande text under produktbilderna

Förebygg och behandla cykelskav!

Bäst är att förebygga problem. Börja därför använda Medevi Chamoiscreme - RumpRäddaren redan under träningsperioden före ett långlopp som ex Vätternrundan. Under intensiv träning har du inte tid att låta ett skavsår vara ifred och läka ut ordentligt. Därför är det viktigt att förebygga.

Redan skav?

Har du redan tendenser till sadelskav? Vila helst några dagar från cykelsadeln och smörj morgon och kväll. Var sedan extra noga att smörja in dig. En nyläkt hud är skör och tål påfrestningar sämre. Var extra uppmärksam då du cyklar i regn, en fuktig hud är mer ömtålig.

Under loppet!

Innan själva långloppet smörjer du in rikligt av Medevi Chamoiscreme före start. Vissa smörjer byxan, andra huden, många smörjer båda. Ta sedan med en ordentlig klick Chamoiscreme i en liten plastpåse el dyl, eller så klämmer du helt sonika ner tuben i ryggficka eller sadelväska. Då kan du smörja igen när du behöver. Du kanske behöver bättra på, eller har missat att smörja någonstans. Ju längre tid du tänkt hålla på desto viktigare med påfyllning. Det är många tusen rörelser det handlar om när du ska cykla långt. Därför kan skavsår uppstå där du inte räknat med det.

Efter loppet!

Efter loppet är det skönt att smörja in lite av Medevi Chamoiscreme - RumpRäddarn innan du kliver in i duschen. Vatten på skadad hud svider ordentligt! En av de stora fördelarna med Medevi Chamoiscreme är att den både är förebyggande OCH behandlande. Smörj morgon och kväll under några dagar efter loppet för en snabbare återhämtning.

 

Tio mil kvar av Vätternrundan och skavsår?!
Då är det lååånga tio mil!!

 

Vi gör skillnad

"Bäst i Test " i oberoende långtidsstudie

Se testet här. En oberoende långtidsstudie, där Medevi Chamoiscreme fick "Bäst i Test". På sidan finns även en länk vidare till hela testet där de 5 vanligast chamoiscremerna är utvärderade.

4 olika kriterier, 5 av de vanligste chamoiscremerna

Kriterier: Effekt, Långvarighet, Rester (residue test), Efteråt.

Dessa är testade: Assos Chamois creme, Muc-Off Luxary Chamoiscream, Elite Ozone Endurance och Morgan Blue Soft samt Medevi Chamoiscreme - Rumpräddaren som är den enda Svensktillverkade och ekologiska chamoiskrämen.

Bästa sportprodukt 2021

Medevi Chamoiscreme - RumpRäddaren är nominerad till Bästa sportprodukt 2021 av OBA.

När skav och nötning är åtgärdat är det dags att tänka på musklerna!

Vår serie med Aktivitetsliniment hjälper dina muskler att att hålla sig smidiga, med väl avvägd styrka för maximal prestation.

Varför ska du välja Medevi Aktivitetsliniment?

Arnica från Medevi ProSalus för maximal prestation.

 

1. Syresättning!

Muskler som ska prestera under ett träningspass eller långlopp på cykel är i behov av effektiv syresättning, men även att slaggprodukter transporteras bort så snabbt som möjligt. Enda sättet för musklerna att klara av detta effektivt är att blodflödet fungerar som det ska. Medevi Arnicaliniment är en serie aktivitetsliniment som hjälper till att hålla cirkulationen igång även i kall väderlek och minskar på så sätt risken för kramp eller att musklerna stumnar i förtid. De bidrar även med att musklerna kommer igång snabbare i uppstarten så att du kan pressa med tempo och styrka tidigare utan att riskera skador. De är även utmärkta att använder mellan pass eller efter lopp för en snabbare återhämtning.

 Använder man ett liniment som egentligen är tänkt att använda som en rehabprodukt motverkar man kroppens känsliga system. Du kan själv lätt avgöra om ett liniment är för starkt. Bränner och hettar det i huden innebär det att en del av blodet dragits upp från musklerna och har fullt upp med att cirkulera i huden istället för att tillföra syre i dina muskler där det gör nytta under arbete.

2. Snälla för huden.Paus i solen i Medevi innan fortsättning mot målet i Motala.

Ytterligare en anledning att använda Medevi ekologiska Arnicaserie är att de är snälla för huden. Många liniment bidrar till en högre risk för hudirritation eller till och med en allergisk reaktion om de används för mycket eller på fel sätt, framförallt om du har en känslig hud. En hudirritation lägger sig oftast efter någon dag, men får du en allergisk reaktion finns risken att den kan trigga igång överkänslighet inte bara för ingredienserna i just den specifika produkten utan även andra ämnen.

3. Kan användas i solen.

En tredje anledning till att välja Medevi Arnicaliniment är att styrkan är anpassad för att kunna användas när man tränar utomhus i solen. Vi rekommenerar förstås sedvanlig försiktighet samt solskyddsfaktor men Medevi Arnicaliniment ökar inte hudens känslighet för sol. 

Många liniment och läkemedel för muskelinflammationer som stryks ut på huden gör huden känsligare för sol och har en karens på från någon dag upp till tre veckor innan du utan risk kan utsätta behandlad kroppsdel för sol.

4. 100% ekologiska

Medevi Arnicaliniment är 100% ekologiska. Tuber och pumpflaskor är gjord av förnybar råvara, där råmaterialet kommer från socker och rester från sockerproduktion. När förpackningen är tömd läggs den i plaståtervinningen för att plastmaterialet ska kunna användas igen.

Vilken Arnicaprodukt använder du och när?

Före loppet!

Medevi SportPrep Arnica
Linimentolja som även är utmärkt vid massage. Används för att på bästa sätt preparera musklerna inför ansträngning. Masseras in för bästa resultat.

Arnicasalva
Ser det ut att bli en regnig runda smörjer du framför allt in ben och fötter med Arnicasalva före start. Fötterna blir väldigt utsatta av vattensprut från hjulen. Salvan hjälper till att isolera och hålla värmen och förebygger kramp.

Under loppet!

Specialstift Arnica
Litet och smidigt och perfekt att ta med i ryggfickan under lopp och träning. Det har en styrka som gör att du kan upprepa behandlingen så ofta du behöver, på ex knän, nacke, axlar, ryggslut.

Efter loppet!

SportPrep Arnica
Använd även efter genomfört lopp för snabbare återhämtning. Upprepa behandlingen 1-2 ggr/dag.

Arnicasalva
Även Arnicasalvan kan du använda för snabbbare återhämtning.

 

Kan smörjas så ofta du behöver

Även i solen!

  

 

Varför behöver man smörja sig mot sadelskav alls idag?

När det finns alla dessa fantastiska cykelbyxmaterial och sadlar i nya modeller och vaddering?

Tävling eller hård träning

Tränar man intensivt, eller är tävlingscyklist och är beroenda av att huden är i toppkondition, använder de allra flesta någon form av chamoiscreme förebyggande. Det är förödande om man ett par veckor innan ett viktigt lopp får skav på ett utsatt ställe. Att få huden tillräckligt stark igen tills det gäller, är näst intill omöjligt. Framförallt om det är ett långlopp det handlar om.

Nybörjarcyklist

Lite mer vaddering kan nog vara bra.

En annan grupp cyklister är de som precis börjat cykla och inte hittat riktigt rätt ännu när det gäller annan utrustning som sadel och cykelbyxor eller inställning på styre, pedaler, sadel etc. Vi har många kunder som uttryckt sin tacksamhet för den hjälp de fått av Medevi chamoiscreme - RumpRäddaren.

Många, både proffs och amatörer, är de som rapporterar att den är "Guld värd!" eller "Det hade aldrig gått utan Rumpräddaren!". Eller klassikern: "Det gick som smort hela vägen runt".

Vi på Medevi ProSalus (Medevisalvan) har haft glädjen att serva många tusen cyklister genom åren. Vi får återkommande rapporter om de som testat andra produkter, både andra Chamoiscremer eller Ringblomsalvor, men återkommer till oss med orden: "Medevi är bara bäst!"

Vad skiljer då denna salva från andra?

Medevi Chamoiscreme - RumpRäddaren byggs upp av naturliga, vegetabiliska och ekologiska oljor och örter som hjälper till att förbättra hudens elasticitet och motståndskraft.

Rumpräddaren från Medevi. Det bästa för långloppscyklisten.

Flera funktioner

I Medevi Chamoiscreme har du flera funktioner:  Förutom att den minskar friktion förebygger den skav genom att stärka huden så den tål större påfrestningar. Den hjälper även till med återhämtningen efter träning/lopp.

I Medevi Chamoiscreme - RumpRäddaren finns, som ursprungsnamnet antyder, ringblomma, en gammal läkeört som använts i hudvårdande syfte under mycket lång tid. Tea tree olja som Australiens Aboriginer traditionellt använt i många sammanhang, och där undersökningar i modern tid har visat att den är effektiv både mot svamp, virus och bakterier. Salvan är baserad på olivolja, som har använts till både hudvård och mat så långt tillbaka som det finns texter bevarade. Rapsolja, våra breddgraders motsvarighet till olivolja. Jojobaolja, som Amerikas indianer använt till hudvård samt svenskt ekologiskt bivax som hjälper till att skydda huden och gör salvan fast.

En produkt med de bästa ingredienser från världens alla hörn, men tillverkad strax norr om Motala, hjälper många att få en behagligare upplevelse på cykeln.

100% ekologiskt innehåll och väljer du salvan i tub är den producerad av bioplast.

Håll koll på innehåll i chamoiscremer

De flesta andra chamoiscremer innehåller vaselin, paraffin, mineralolja, petolatum: allt detta är rester från bensinindustrin! Kan huden dra nytta av detta? Knappast!

I ett sammanhang som ex själva loppet Vätternrundan lindrar vaselin visserligen friktion. Men att använda dessa petrokemiska oljor under längre tid gör att huden blir känsligare för påfrestningar. Mindre lyckat under intensiv träning eller ett lopp som pågår under många timmar.

 

Var kommer denna omtalade salva ifrån?

Alla som slutfört Vätternrundan sedan år 2000 har passerat vår butiksdörr. Vi finns ovanför backen på Medevi Brunn.

Högbrunnen, ursprungskällan på Norden äldsta hälsobrunn, Medevi Brunn

 

Hur många är det som cyklat Vätternrundan som inser att de passerat Nordens äldsta hälsobrunn här? Många kommer säkert bara ihåg den där mördarbacken vid sista depån innan mål. Du vet, depån där man får honungsbullar!

Källans upptäckare Urban Hjärne skrev 1678 om vattnet. "Det är förmer än andra medikamenter, det är livligt och klart för ögonen, och då det är nyss upptaget spritter det som vin, med otaliga små pärlor, behagligt i smaken."

Som du ser har vi lång tradition av vårdande verksamhet här på Medevi Brunn.

Vill du ha riktigt Medevivatten de sista milen in till Motala är du välkommen in till oss. Vi hjälper gärna till med att fylla på din flaska.

Medevi ProSalus butik på Medevi Brunn, välkommen.

 

Är du sugen på en glass eller en chokladbit så finns det också.

Vi har även ekologiska energbarer, Raw-Bite.

Lycka till!

/Helena och Bengt med personal

Ps. Krisar det så har vi butiken öppen tills sista cyklist passerat på lördagkvällen!

Edit 2020: Vätternrundan har bytt sträckning och åker inte förbi Medevi längre.

 

Kust till kust USA med Rumpäddaren

Här kan du läsa om några av våra långloppskunder>>>

Urkraften Suzanne Gadd som jobbat aktivt med cykling och cykelbranchen under många många år.

Vad sägs om finska Kari som kört Kust till kust USA och från Gibraltar till norra ishavet som du kan se lyckligt framme vid havet.

Lars Åkerman som startat ALLA Vätternrundor fram tom 2019 och kom först i mål på den allra första Vätternrundan.

 

Stig Johansson som också kört alla Vätternrundor (i träskor och lappmössa) brukar ta en glasspaus hos oss innan han tar de sista milen till Motala.