2017-04-21 00:00
Helena

RumpRäddaren, Medevi Chamoiscreme, om man cyklar riktigt långt?

...och den eviga frågan om man ska ha något under cykelbyxorna eller inte...

Varje år får vi samtal av smått panikslagna cyklister som helt plötsligt, efter många års cykling utan problem, har fått rejält med skav. Naturligtvis just när man har planerat långcykling under långledighet från jobbet, träningsläger med klubben eller en träningsresa till Mallorca ....eller ve och fasa 1 vecka innan Vätternrundan!

Jag tänkte komma med lite praktiska tips här. Både hur du bör tänka när det gäller hud och motståndskraft och lite längre ner även att tänka på när det gäller utrustning. Var kommer exempelvis begreppet chamoi ifrån?

En del är egna erfarenheter, en del är tips från våra kunder eller proffs och cykelexperter vi har kontakt med. Hoppas att något av det kan ge dig en aha-upplevelse, eller ett fniss.

....och du missa inte länken till en sanslöst rolig tråd på Happy ride längst ner i texten :-) 

 

Förebygg Skav:

Använd Medevi chamoiscreme (RumpRäddaren) under träningsperioden när du går in i en intensiv tid med både tätare och längre träningsturer. Råkar du ut för irritation eller skav är det svårt att ha tid att låta  huden vila tillräckligt länge för att den ska hinna både läka och återfå sin motståndskraft mot nötning.

Vi har tre alternativ du kan välja mellan:

Medevi Chamoiscreme - RumpRäddaren 

Den absolut mest använda. Den både minskar friktion, vårdar och stärker huden och är antiseptisk med innehållet av Tea tree. Det gör även att risken för hårsäcksinflammation minskar. Liksom de två andra vi rekommenderar är salvorna dryga då de inte är utspädda med vatten.

Medevi Ringblomsalva Naturell

Ett alternativ för dig som vet med dig att du har känslig hud.

Medevi Bivaxsalva

Du som har extra känslig hud väljer Bivaxsalvan istället.

Var ska jag smörja? Hur mycket ska jag ta?

Två vanlig frågor vi får som inte har solklara svar eftersom det är väldigt individuellt var exakt man kan få problem.

Hur mycket? Anpassa efter hur länge du tänkt vara ute. Ju längre runda och längre tid, desto mer salva. Ta en rejäl klick om det är en längre runda eller kanske Vätternrundan, och lite mindre om du ska ut på din vanliga runda.

Var? Smörj där du misstänker att det kan bli problem. Där du exempelvis har känt ett obehag. Förebyggande så gäller det att låta det glida lite mellan hud och byxa. Tänk på att testa salvan ordentligt innan du ger dig på ett långlopp som exempelvis Vätternrundan, Vänern runt, Kust till Kust USA eller kanske cyklar till Paris med Team Rynkeby/God Morgon.

Har du redan fått skav?

Vila allra helst några dagar från cyklingen ( ...eller ta rundor helt stående...??!! ) och smörj det irriterade stället morgon och kväll. Använd löst sittande kläder, och underkläder av naturmaterial så att huden får vila så mycket som möjligt. När du sedan går igång med cyklingen igen, var extra noga med att smörja dig. En nyläkt hud är skör och tål påfresningar sämre.

Under loppet eller riktigt långa träningsrundor

Innan själva långloppet smörjer du rikligt före start. En del smörjer bara huden, andra byxan, många smörjer båda. För säkerhets skull tar du sedan med extra salva. Antingen lägger du över i en liten plastpåse, eller så köper du hem en mini-burk på 5 ml som du sedan kan refilla från din ordinarie Rumpräddare, eller så stoppar du helt enkelt ner salvtuben i ryggficka, eller cykelväska. Du kanske behöver bättra på, eller så kan det uppstå irritation och nötning där du inte räknat med. Ska du cykla långt så är det många tusen rörelser innan du är hemma igen. ...och varför ska man inte ha en så trevlig runda som möjligt?

Medevi Ringblomsalva Tea tree eller Naturell, Det bästa mot skav av olika slag

Efter loppet eller den extra långa träningsturen

Grattis! Du fixade det. Njut av att ha klarat av det du tänkt dig. Har det inte riktigt gåttt så bra som du hoppats? Tänk, då har du fortfarande målet kvar att träna inför och behöver inte hitta på ett nytt. 

Om vi återgår till smörjande så är ett tips att stryka på tunt med Medevi Chamoiscreme - RumpRäddaren eller Ringblomsolja (eller om de saknas ta vanlig matolja) innan du kliver in i duschen. Om huden är irriterad och ansträngd eller om du verkligen har fått ett ordentligt skavsår så svider det som eld att få vatten i det. Det finns faktiskt de som svimmat i duschen efter Vätternrundan pga smärtan!! Har du fått ett riktigt stort skavsår bör du naturligtvis söka läkare men annars brukar Medevi Chamoiscreme - RumpRäddaren göra att det både känns skönare under läkningsprocessen och att det går snabbare. Ingredienserna i salvan är inget som täpper till utan huden kan fortfarande andas. Samtidigt håller den eventuella sårskorpor mjuka vilket främjar en snabbare läkning.

 

Här kommer lite mer "mekaniska" tips:

Sadel.Cykelsadel utan stoppning. Om man missat RumpRäddaren kan saelsn kännas som den här...

Prova ut en sadel som verkligen passar din rumpa. Cykelhandlare brukar ha mätutrustning för att se avstånd mellan sittbenen, och oftast kan man få låna hem för att testa sadeln en vecka eller så. För oss tjejer passar oftast en sadel med hål i mitten bäst. Då slipper man tryck där vi är som känsligast. Det är sittbenen som ska ta trycket inte mjukdelarna. En hårdare sadel är oftast bättre än en mjuk. Sittbenen blir ansträngda i början men brukar vänja sig efter några turer på cykeln.  

Det är sällan sadeln som följer med cykeln passar perfekt, men har du tur så...

Bikefit!

Gör en Bikefit för att få hjälp med att ställa in sadel, styre, pedalers vinklar etc. Allt påverkar hur kroppen fungerar. En så liten justering som en centimeters vinkling kan göra att allt helt plötsligt fungerar toppen.

Var extra noga med att ha sadeln på rätt höjd. Sitter du och glider från sida till sida är det som att be om skav. Ta gärna hjälp av en kompis som tittar på dig bakifrån när du cyklar, och kanske filmar en snutt. Gärna både i början och i slutet av träningsturen. Ofta faller man in i gamla ovanor när man blir trött.

Trosor/kalsonger eller ej?

Gisses vilket kiv det kan bli i diskussionsforum på nätet när någon ställer frågan: Ska jag ha något under cykelbyxorna eller ej? Faktum är att cykelbyxor är gjorda för att användas utan underkläder, men trots det så är det olika hur man gör. Några använder, de flesta inte. Självklart har det med materialet och struktur i byxorna att göra också, men även hur man själv är byggd.

Mitt råd: Testa dig fram, men väljer du underkläder, se till att inga sömmar finns på fel ställen och att det är ett mjukt och tättvävt material. Ska du cykla Vättern eller annat långt lopp skulle jag nog ändå försöka hitta bra material i cykelbyxorna och köra utan ett extra lager tyg som kan skapa veck och skav om du har otur.

Själv har jag ett par tunna trosor i bambu som fungerar för mig. Jag har testat utan men då hade jag skavkänning vid en runda på 4-5 mil, vilket jag inte brukar ha på samma runda med mina bambutrosor. Med ett par andra cykelbyxor kanske det inte skulle behövas, vad vet jag... 

Ska du iväg på längre träningsturer eller kanske på träningsläger där det blir både tätare träningsturer och troligen längre rundor än vad du kör på hemmaplan, rekommenderar jag att ta med Medevi Chamoiscreme - RumpRäddaren, Medevi Ringblomsalva Naturell eller Medevi Bivaxsalva. Då är du förberedd och kan starta behandling direkt om du känner att huden är ansträngd. Skulle den inte behövas under cyklingen så är de sköna för torra händer och fötter också.

 

Tvätt

Cykelbyxor bör tvättas efter varje svettigt pass eftersom svetten bildar vassa kristaller som kan ge rejäla skav. Bäst är att lägga dem i blöt i handfatet med lite tvättmedel. Under tiden du duschar så löser smutsen upp sig och de blir lätt-tvättade. Blötlägg i kallt vatten först för att skölja ur svett proteinerna, de där som ger dålig lukt. Går man direkt på varmvatten så gror snarare svett proteinerna in i tyget istället för att tvättas bort. Tänk på att undvika sköljmedel till såna här tekniska plagg då förstör man deras egenskaper. (Sköljmedel över huvudtaget är ett riktigt dåligt val för både hud och miljö. Vill du att det ska dofta gott investera i en flaska eterisk olja av lavendel, rosmarin eller pepparmynta istället och tillsätt några få droppar i sköljmedelsfacket)

Rumpräddaren - Medevi Chamaoiscreme brukar inte vara några problem att tvätta ur vid 40 graders tvätt.

Chamois cream, Chamois creme!

Ett begrepp du snart stöter på så fort du börjar röra dig i cykelkretsar. Vad betyder det?

Kort och konsist så är det någon form av byxfett som minskar friktion mellan cykelbyxa och hud!

Medevi chamoiscreme - RumpRäddaren är idag favoriten för väldigt många långloppscyklister, triathleter, multisportare mfl, både proffs och amatörer, som tränar mycket och intensivt och som gör det som behövs för att inte riskera problem. Vår salva används dessutom i många andra sporter där skavsår kan vara ett problem: Marathonlöpning, ishockey, ridning etc.

Medevi chaomiscreme dvs RumpRäddaren som motverkar och behandlar cykelskav. Officiell Vätternrundaprodukt.

Vad mer?

 • Chamois är en liten by i Italien i Aostadalen. 
 • Chamois betyder Stenget på engelska (uttalas chamii)
 • På franska betyder chamois sämskinn (och uttalas chamoa) och nu kan vi börja ana sambandet med cykling!

 

Byxfett

Innan de moderna materialen kom till dagens cykelbyxor använde man getskinn som garvades med olja/fett för att bli extra mjuka. Kruxet var att man var tvungen att tvätta byxorna ofta och då försvann fettet ur sämskinnet. För att få tillbaka mjukheten var man tvungen att smörja in skinnet efter varje tvätt. Annars blev sämskinnet stenhårt och riskerade dessutom att spricka. Man kan ju bara ana känslan av att sätta sig på något sådant och cykla 300km...

Många upptäckte då att byxfettet som man smorde med även gjorde att friktionen mellan byxa och hud minskade.

När de nya materialen kom till cykelbyxorna och man släppte användadet av sämskinn hävdade tillverkarna att nu behövde man minsann inte använda byxfett längre. Visst, man behöver inte smörja de mängderna det gick åt när man var tvungen att behandla byxan. De flesta har ändå konstaterat att man får en betydligt trevligare resa om man smörjer in de ställen på huden som utsätts mest för friktion i kontakten mellan byxa och hud.

Jag hoppas att du kunde hitta något matnyttigt i texten. Lycka till under säsongens cykelturer, vare sig du är tävlingscyklist, inbiten cykelnörd eller typisk finväderscyklist, som jag :-)

Kanske vi ses vid årets cykelvecka i Motala eller uppe i Vansbro vid simmet.

100% ekologiska och tuber i bioplast

Har jag förresten talat om att våra cykel-salvor är 100% ekologiska?! Tuberna är dessutom framställda av bioplast där råvarean är rester från sockerproduktion. Tuben läggs i plaståtervinningen när den är tömd.

Vad det svenska ekologiska bivaxet i salvorna bidrar med kan du läsa här

Ekologisk chamois cream framtagen och tilverkad i Sverige, det du!

Allt gott / Helena

Ps. Du vet väl att vi finns både på Facebook och Instagram. Följ oss gärna där under Medevi Sport. Tycker du om det vi gör och våra produkter blir vi jätteglada om du lägger upp en bild av vår Rumpräddare Medevi chamoiscreme, aktivitetsliniment liniment eller andra produkter på sociala medier och taggar #medevichmoiscreme  #rumpräddaren eller #medevisalvan. På Instagram ser vi ditt inlägg om du taggar oss med @medevsport eller @medevihudvård. Gillar du trädgård finns Helenas trädgårdsbilder på @medeviträdgård

Blandade länkar:

Tips för Vätternrundacyklister Lite mer omfattande tips än här och som även går igenom hur du håller musklerna i form.

Cykelprofiler. Här kan du läsa bl a om Kari som kört både Kust till kust USA och från Gibraltar till Norra ishavet. RumpRäddaren användes dagligen. Lars Åkerman som kört alla Vätternrundor fram tom 2019 och kom först i mål på den allra första. Susanne Gadd, en urkraft som varit en av de drivande att dra cykelsporten som motionsform dit den är idag. Hon brukar dela med sig av RumpRäddaren till behövande deltagare när hon jobbar som cykelguide på Mallis, eller föreläser för cykeldestiantioner.

Bäst i test. Läs mer om XL-Bikings fleråriga test av olika chamoiskrämer.

Vill du få dig ett gott skratt läs den är tråden på Happy ride! Den är helt underbar. Passa dig för att göra det på jobbet bara...

  Varor som nämns i nyheten

 • MEDEVI Chamoiscreme, RumpRäddaren för långlopps-cyklister. Motverkar skav av olika slag i andra sport- och träningssammanhang. 100% ekologisk
  från 49,00
 • Ringblomssalva för dig med torr, narig och känslig hy. Utmärkt till röda blöjstjärtar eller som tassalva etc.
  från 49,00
 • Det du behöver vid en regn-vädersrunda! RumpRäddaren mot skav, Arnicasalva mot kyla och väta, Specialstift Arnica, litet och smidigt för nacke, axlar och knän.
  från 379,00
 • Före, under och efter sport och ansträngning. RumpRäddaren mot skav, Specialstift Arnica för punktbehandling av ex nacke, knä och axlar. SportPrep Arnica liniment...
  från 389,00
 • Det du behöver före, under och efter sport o tuffa träningspass. RumpRäddaren mot skav, Specialstift för punktbehandling av ex nacke, knä och axlar. SportPrep Arn...
  från 519,00
 • En mild, behaglig ekologisk olja med ringblommans välgörande inverkan på huden. Ex till växande bebismagar.
  från 199,00
 • En bra mjukgörande neutral salva att använda för den som har extra känslig hud.
  från 49,00
 • Välgörande till torr och narig hud. MEDEVI Chamoiscreme, RumpRäddaren för långlopps-cyklister. Motverkar skav av olika slag i andra sportsammanhang. 100% ekologisk
  från 49,00

Skriv en kommentar:

Text:
Signatur: