2021-12-08 00:00
Helena

Mungbönor superlätta att grodda

Är du nyfiken på att grodda är mungbönor definitivt något enkelt att starta med. De gror snabbt och är väldigt milda och goda i smaken. Dessutom är de extra hälsosamma. Det finns många olika studier om du googlar lite. Jag brukar starta upp en ny omgång groddar kanske var 3e dag. Längre ner hittar du recept på en snabb soppa med mungbönsgroddar. 

Så här groddar jag enkelt utan en massa nya prylar

  • Ta en hyfsat stor burk (jag har bl a en glasburk som jag köpt 1 kg soltorkade tomater i, eller så tar jag mixerbägare som vi fått när vi köpt stavmixer)
  • Häll i ca 0,5-1 dl mungbönor
  • Fyll på vatten och skölj runt och häll av, några gånger. Jag har inget nät över utan jag tippar burken och håller handen för med lagom glesa fingrar så att vattnet kan rinna ut, men utan att mungbönorna följer med.
  • Låt stå i vatten 1-1,5 dygn i rumstemperatur men skölj och byt vatten minst 2ggr/dag
  • När du ser att mungbönorna börjat svälla och det gröna skalet spricker, häller du av så mycket vatten du kan efter sköljning. Fr.o.m. nu kan du börja äta av groddarna om du vill för nu har du "väckt upp fröet".  De innebär att näringsvärdet ökar och att de blir mer lättsmälta. Det blir dock mera mat om du väntar något dygn så grodden hinner växa ut mer. 
  • Fortsätt att skölja groddarna minst 1g/dag tills du ätit upp dem. Vippa gärna på burken någon gång om dagen för att"lufta" dem lite ifall det blivit kvar vatten på botten. 

 

Ät mungbönsgrodddarna som sallad eller blandat med andra grönsker till en blandsallad, kanske en tuss på en smörgås...  Jag brukar blanda ner i min Hälsosallad jag bl a gör på grönkålsstjälkar, men som du lika gärna kan göra på ex vitkål. 

Har du groddat ordentligt mycket mungbönor eller inte hunnit äta upp dem innan du tycker att de förvuxit lite gör du en snabb soppa.

 

Mungbönssoppa

Det här behöver du:

  • 1-2 dl mungbönor blötlagda minst ett dygn helst groddade några dagar se ovan
  • 2 tsk gurkmeja
  • 2 tsk spiskummin
  • 2 tsk koriander
  • Vitlök
  • Färsk ingefära
  • Svartpeppar
  • kardemumma
  • ev fänkål
  • 4 msk ghee eller eko kokosolja
  • 1-2 tsk Himalayasalt eller havssalt

 

Gör så här:

  • Värm kokosolja/ghee i kastrull, gärna gjutjärn.
  • Fräs kryddorna samt en del av vitlöken och ingefäran i kokosolja eller ghee, (eller ekologiskt smör om du inte har de andra). Olja aktiverar bra ämnen i kryddorna.
  • Häll i mungbönsgroddarna, rör om och häll på kokande vatten från vattenkokare.
  • Låt koka ihop några minuter (längre om de inte är groddade)
  • Tillsätt salt och resten av vitlöken och ingefäran.
  • Kör med stavmixer, späd med vatten till önskad konsistens

KLART

Servera soppan toppad med ex lite creme fraiche, lite andra groddar, pumpafrön, mango chutney eller annat gott. Varför inte några röda vinbär från frysen?

Det här goda receptet är inspirerat av Sanna Edhins mungbönssoppa i hennes Fastebok. Ett soppa man kan äta i flera dagar om man inte kan fasta helt, men vill näringsoptimera kosten. Misstolka inte detta som att det här bara är för "hälsonördar", hela familjen äter den med god aptit hos oss. Missförstå heller inte ordet nörd! Hos mig innebär det att man är djupt instresserad av något, inget annat. Eftersom jag både älskar ingfära och vitlök och har lyckats odla en hel del vitlök själv i år så behöver jag inte snåla på den.

Soppan är verkligen perfekt att göra en rejäl sats av och göra matlådor att ha i frysen. 

Varianter

  1. Tillsätt kokosmjölk på slutet så får du en mildare, krämigare smak på soppan.
  2. Komplettera med curry om du känner för det
  3. Jag har ibland ersatt en del av det kokande vattnet med egengjord kycklingbuljong som är extra näringsrik. Recept på den har jag hittat på bloggen Helande mat av Lisa Billö. För övrigt en blogg med mängder av fina och hälsosamma recept.

Hoppas att du gillar soppan. Kommer du på mer varianter på soppan? Tipsa gärna här under.

/Helena

 

    Varor som nämns i nyheten

  • Ekologisk kokosolja. Underbar till massage, hudvård, hårvård eller som makeup remover mm. Fin livsmedelskvalitet.
    från 89,00

Skriv en kommentar:

Text:
Signatur: