2019-09-14 00:00
Helena

Hälsosallad på grönkålsstjälkar

Sedan jag började odla min trädgård igen förra året har det stört mig något enormt att jag inte kommit på något bra recept för att ta tillvara på grönkålsstjälkarna. Så här på hösten börjar de ju bli rätt grova och långa. Massor med mat egentligen om man kunde komma på något bra sätt att laga till dem. Visst, lite kan man finstrimla, fräsa upp och ha i en omelett etc. Men inte de mängder det blir när man börjar skörda grönkål på allvar...

De har inte gått till spillo eftersom jag både täckodlar och även komposterar, både vanligt och Bokashi, men ändå!

Idag kom jag på det och satte igång att testa i köket. Om du inte har grönkål kan du använda vitkål eller rödkål också.

Inspirerad av Dr Sanna Edins Sannasallad

Dressing

  • 2 dl olja (om du vill hälften kokosolja)
  • 1 ägg
  • 4 stora vitlökslöklyftor
  • 1 msk finhackad eller riven ingefära
  • 1 msk gurkmeja (torkad eller färsk)
  • 1 tsk chili och svartpeppar
  • 1 tsk salt

 

Sallad

  • 1 bunt grönkålsstjälkar
  • 2 morötter, gärna med blast
  • 1 stor lök
  • 250g spenat (eller grönkålsblad)
  • 1 dl hasselnötter eller pumpafrö
  • 1 dl groddade mungbönor (om du har)
  • 1 citron
  • En skvätt Probioform (probiotika)

Helenas grönkålssallad, stjälkar

 

Gör så här

Dela grönkålsstjälkarna i mindre bitar och kör kort i matberedaren så att det blir som ett grovt ris. Finstrimla grönkålsbladen, hacka morotsblasten. Riv morötterna på det grova. Hacka lök och nötter. Pressa saften från en citron och lägg eventuellt till en skvätt Probioform. Lägg allt i en skål och blanda ihop. Låt stå och dra medan du gör dressingen.

Sallad på grönkålsstjälkar, steg 2

Dressing

Häll oljan in en hög bägare (ex stavmixerbägaren), lägg i vitlök och färsk ingefära. Kör med stavmixer tills vitlök och ingfära är finfördelade i oljan. Knäck i ägg och resten av kryddorna. Stoppa ner stavmixern i botten och kör tills du ser att det blir lite majonäsigt. Höj stavmixern sakta tills allt är mixat och du fått en fin sås.

Sallad på grönkålsstjälkar steg 3

Blanda ihop allt.

Helenas Sallad på grönkålsstjälkar, bara att blanda ihop

Veckans sallad

Salladen håller sig bra i ca en vecka i kylen och blir till och med godare när den fått dra någon dag. Perfekt att göra på söndag så har du sallad för större delen av veckan.

Mängderna är bara något att utgå ifrån. Man får köra lite efter "man tager vad man haver principen"

Färdig sallad på grönkålsstjälkar

    Varor som nämns i nyheten

  • Flytande Probiotika som stöd för en bra tarmflora. Bra näringsupptag och en fungerande matsmältning är viktig för en god hälsa.
    Art nr. 90245
    470,00
  • Ekologisk kokosolja. Underbar till massage, hudvård, hårvård eller som makeup remover mm. Fin livsmedelskvalitet.
    från 49,00
  • Det du behöver för att hålla dina händer i bästa skick. Doftneutrala produkter.
    Art nr. 98068
    510,00