2022-03-10 00:00
Helena

2000 kvadrat med kirskål!

Jag har haft trädgård sedan slutet av 80-talet. En förhållandevis stor trädgård ute på landsbygden som var rejält vildvuxen när vi flyttade in.
Gräsmatta med ett gammalt mer eller mindre utgånget äppleträd på framsidan. På baksidan ner mot en å fullt med kirskål och en liten åker med plogfåror.

Totalt okunnig om trädgård och hus blev det att prova sig fram. Svärmor som haft trädgård vid ett gammalt torp under många år kom med det snusförnuftiga rådet att "Låt inte kirskålen gå i blom så blir det bra".
Sissådär 2.000 kvadrat med kirskål? Inte låta gå i blom?!? Att ha det som mål lades på hyllan och gavs upp tämligen snabbt. Under åren har kriget pågått mer eller mindre intensivt.

Inte förrän jag kom igång med det här med täckodling på allvar och dessutom kom i kontakt med raw-food och gröna smoothies insåg jag vilken resurs jag har i trädgården.

Till stor del handlar det om inställning
Kan man ställa om i hjärnan så går det betydligt bättre

 

Kirskål kan man äta!

Kirskål i matlagning.

Första våren efter att jag börjat göra gröna smoothies blev jag löjligt glad när du första bladen dök upp i söderläge.
Kirskålen är bland det första som kommer upp på våren på skyddade platser.
Tar man de späda bladen precis när de vecklar ut sig är de väldigt mjälla och milda i smaken i en sallad etc. Det kan man göra hela säsongen även om det senare under vår och sommar kanske kommer annat som du odlat istället.
De senare, större, grövre bladen är utmärkta att laga till som spenat eller att stoppa i en smoothie.
Faktum är att kirskålen importerades av munkar som kom söderifrån just för sina näringsrika egenskaper.

Kirskål som material i täckodling

Nästa roll i trädgården är som material i täckodling.

När jag startade om trädgården för några år sedan, blev jag inspirerad av Sara Bäckmo, Skillnadens trädgård, att satsa ännu mer på täckodling än jag gjort tidigare. Kirskålen har med tiden blivit en del av den satsingen.
Kirskålen är bland det första som börjar växa på våren, mycket tidigare än gräset i gräsmattan.
Perfekt att köra över med gräsklipparen, för att lägga som täckmaterial på odlingsbäddarna med jämna mellanrum. Täckmaterialet bryts ner och blir till gödning för plantorna.
Praktiskt att ha egen odling av täckmaterial. Det minskar risken för att få in mördarsniglar i trädgården.
Satsa på en gräsklippare med uppsamlare, då blir det helt plötsligt roligt att klippa (o)gräsmattan.


Hur håller man kirskålen i schack?

Ska du helt utrota kistkålen krävs det troligen att du täcker med kraftig markduk som får ligga ett par år utan att du lyfter den.

Ett annat mera hållbart sätt tycker jag är att du odlar potatis, 1-åriga grönsaker eller blommor ett par år. Satsa på täckodling med ett riktigt tjock lager du inte låter bli för tunt.
När du slutskördat på hösten, gräv igenom och rensa så mycket ogräs och kirskål du hittar. Tänk på att varje liten bit kan bli en ny planta så var så noggrann du kan.
När du rensat lägger du på ett lager med kartong eller tidningar och sedan löv, ensilage, gräsklipp eller annat material. Man kan lägga ex kompostgaller för att hålla material på plats och för att minska risk för att katt, hund eller andra djur flyttar på materialet. Det börjar multna under vintern och gör att jorden gödslas och blir mer lucker och lättarbetad
Ett smart sätt är att gräva ett litet dike runt odlingsbädden. Då är det lättare att hålla efter ogräset.
När jorden blivit riktigt lucker är det förhållandevis lätt att dra upp ogräset och de långa vita kirskålsrötterna följer med
Håll efter så mycket du orkar och har tid för under säsongen. Ät upp eller lägg helt enkelt renset uppepå det andra täckmaterialet. Där torkar det och multnar så småningom ner och blir fin näring.

 

Har du andra tips skriv gärna en kommentar nedan.

Vill du läsa tips för trädgårdshänder? Klicka vidare här?

 

  Varor som nämns i nyheten

 • Handpaket för händer som tvättas ofta. Handkräm och tvål med ekologisk Lavendel från Medevi
  Art nr. 98065
  368,00
 • Ekologisk handkräm och fotkräm med lugnande lavendel. Perfekt hjälp för vintertorra händer eller för att få mjuka fina fötter. Skön som kroppskräm för dig med ext...
  från 49,00
 • Paket för ansträngda trädgårdshänder utvalda i samarbete med Sara Bäckmo på Skillnadens trädgård.
  Art nr. 98045
  774,00
 • Det du behöver för att hålla dina händer i bästa skick. Doftneutrala produkter.
  Art nr. 98068
  510,00

Skriv en kommentar:

Text:
Signatur:
Varmt tack för din berättelse!
Det är lätt att se på kirskål som en fiende i trädgården, men nu kan jag se fördelarna & vilken nyttoväxt den kan upplevas som i den egna odlingen!
2022-03-10 11:38:32
Ewa Håkansson