2022-03-10 00:00
Helena

Maskrosblommor och kirskål är fina ingredienser i en vårsallad.

Över 2000 kvadrat med kirskål!

Jag har haft trädgård sedan slutet av 80-talet. En förhållandevis stor trädgård ute på landsbygden som var rejält vildvuxen när vi flyttade in. Gräsmatta med ett gammalt mer eller mindre utgånget äppleträd på framsidan. På baksidan ner mot en å fullt med kirskål och en liten åker med plogfåror.

Totalt okunnig om trädgård och hus blev det att prova sig fram. Svärmor som haft trädgård vid ett gammalt torp under många år kom med det snusförnuftiga rådet: "Låt inte kirskålen gå i blom så blir det bra".
Sissådär 2.000 kvadrat med kirskål. Inte låta gå i blom?!? Att ha det som mål gavs upp och lades på hyllan tämligen snabbt. Under åren har kriget pågått mer eller mindre intensivt.

Inte förrän jag kom igång med det här med täckodling på allvar och dessutom kom i kontakt med raw-food och gröna smoothies insåg jag vilken resurs jag har i trädgården.

Till stor del handlar det om inställning
Kan man ställa om i hjärnan så går det betydligt lättare att leva med kirskål

 

Kirskål kan man äta!

Kirskål i matlagning.

Första våren efter att jag börjat göra gröna smoothies blev jag löjligt glad när de första bladen dök upp i söderläge. Kirskålen är bland det första som kommer upp på våren på skyddade platser.

Späda kirskålsblad

Tar man de späda bladen precis när de vecklar ut sig och är lite blanka, som det till höger på bilden, är de väldigt mjälla och milda i smaken i en sallad etc. Det kan man göra hela säsongen även om det senare under vår och sommar kanske kommer annat som du odlat istället. De senare, större, grövre bladen är utmärkta att laga till som spenat eller att stoppa i en smoothie. Du kan även torka kirskålsbladen och smula i ner i brödbaket eller köttfärssåsen.

Jag brukar varje vår fräsa på kirskål tillsammans med de första nässelskotten med vitlök och örtsalt i smör eller kokosolja. Det blir en fin sidorätt till en omelett, ugnsbakade rotsaker eller en köttbit.

Fler förslag på maträtter med kirskål:

  • Vårsallad av kirskål tillsammans med maskrosblommor
  • Mixa ner kirskål i pannnkakssmeten för gröna pannkakor (börja när barnen är små så de är vana vid det när de blir större och kinkigare)
  • Stuva kirskålen som spenat
  • Torka kirskålen och ha i brödbak, köttfärssås eller örtsalt
  • Smoothies
  • "Vårfräs" av kirskål och de första skotten av nässlor tillsammans med vitlök
  • Paj av kirskål med Västerbottenost
  • Pesto av kirskål med vitlök, olja och solros- eller pumpafrön om du vill ha nötfritt
  • Soppa, ev med hälften spenat - hälften kirskål. Testa att mixa med gröna ärtor och en skvätt grädde, mums!
  • Gör en "bondomelett". Fräs kriskålen tillsammans med matrester av olika slag. Lite potatis, en korvbit, en torr ostkant, lite lök och kryddor. Häll på äggstanning. Superbra kylskåpsrens!

 

Forskning tyder på att kirskålen importerades redan under förromersk järnålder just för sina näringsrika egenskaper, men även som läkeväxt så den har verkligen lång tradition här i norden.

Kirskål som material i täckodling

Nästa roll i trädgården är som material i täckodling

När jag startade om trädgården för några år sedan, blev jag inspirerad av Sara Bäckmo, Skillnadens trädgård, att satsa ännu mer på täckodling än jag gjort tidigare.

I början av min "odlarkarriär" i början av 90-talet snubblade jag över en liten bok av Ingrid Olausson, inspirerad av Ruth Stout: "Den arbetsfria trädgården : en bok om täckodling - en ny metod för hemträdgården". Den var inte så omfattande så jag fick aldrig till det helt i praktiken även om jag gillade konceptet. När jag så för några år sena blev tipsad av min dotter om Saras Youtubekanal och blogg blev det något helt annat och jag gick "all in" som man säger.

Skörda eget täckmaterial tidigt på våren

Kirskålen är bland det första som börjar växa på våren, mycket tidigare än gräset i gräsmattan.
Perfekt att köra över med gräsklipparen för att lägga som täckmaterial på odlingsbäddarna med jämna mellanrum. Täckmaterialet bryts ner och blir till gödning för plantorna.

Det är praktiskt att ha egen odling av täckmaterial. Det minskar risken för att få in mördarsniglar i trädgården för mig som, peppar peppar, än så länge är förskonad från just dem.

Täckmaterialodling

Satsa på en gräsklippare med uppsamlare, då blir det helt plötsligt roligt att klippa (o)gräsmattan. Hemma har det blivit så att jag klipper på baksidan för att få täckmaterial och min man klipper på framsidan, där han rör sig mer, för att slippa fästingar.


Hur håller man kirskålen i schack?

Ska du helt utrota kistkålen krävs det troligen att du täcker med kraftig markduk som får ligga ett par år utan att du lyfter den.

Ett annat mera hållbart, och roligare, sätt tycker jag är att odla potatis och sedan 1-åriga grönsaker eller blommor ett par år. Satsa på täckodling med ett riktigt tjock lager du inte låter bli för tunt.

Potatisodling som start

Jag brukar börja med att lägga ett tjockt lager kartonger om det är en ny odlingsplats och sedan bara lägga potatisar direkt på kartongen. Sedan lägger jag på täckmaterial, tjockt med täckmaterial! Ibland lägger jag en näve jord vid varje potatis men lika ofta skippar jag det och det går bra det med.
När du slutskördat på hösten, gräv igenom och rensa så mycket ogräs och kirskål du hittar. Tänk på att varje liten bit kan bli en ny planta så var så noggrann du kan och orkar.

När du rensat lägger du på ett lager med kartong eller tidningar och sedan löv, ensilage, gräsklipp eller annat material. Man kan lägga t ex kompostgaller för att hålla material på plats och för att minska risk för att katt, hund eller andra djur flyttar på materialet. Det börjar multna under vintern och gör att jorden gödslas och blir mer lucker och lättarbetad.

Ett smart sätt är att gräva ett litet dike runt odlingsbädden. Då är det lättare att hålla efter ogräset.

När jorden blivit riktigt lucker är det förhållandevis lätt att dra upp ogräset och de långa vita kirskålsrötterna följer med
Håll efter så mycket du orkar och har tid för under säsongen. Lägg helt enkelt renset uppepå det andra täckmaterialet. Där ligger det luftigt och torkar och multnar så småningom ner och blir fin näring. 

Bra torkplats

Eftersom jag har en hel del besökare i trädgården (fyrbenta och med vingar) har jag galler på många ställen. Där de ligger ovanpå pallkragar är ett perfekt ställe att lägga ogräset några dagar för att torka. Då är det ännu mindre risk att rötterna får fäste och växer vidare.

Kilskålsrötter på tork

Solskydd till nyplanteringar

Ytterligre ett sätt att använda kirskål, eller annat ogräs för den delen, är att lägga renset ovanpåg galler som solskydd för nyplanteringar. Då skuggar det bra de först dagarna och allteftersom kirskålen torkar så krymper bladen och släpper igenom solen. Perfekt vid heta, soliga perioder.

När allt torkat ordentligt är det bara att lägga ovanpå annat täckmateial så blir det bra näring när det så smångingom multnar ner.

Kirskål som solskydd

 

Gödselvatten

Ett annat alternativ att göra med både rötter och blad är att lägga dem i en hink med lock och fylla upp med vatten. Låt stå några veckor. Späd ut gödselvattnet med 10:1 innan du vattnar. Det luktar inte parfym direkt men om du vill kan du tillföra EM (effektiva microorganiser), typ samma som du har till bokashin. Då kan det vara bra att skölja bort det mesta av jorden från rötterna för att fermenteringen ska fungera bättre. Jag bruka använda flytande ProBioform, men det går även bra med ditt vanliga bokashiströ.

Har du andra tips skriv gärna en kommentar nedan.

Vill du läsa tips för trädgårdshänder? Klicka vidare här?

 

    Varor som nämns i nyheten

  • Handpaket för händer som tvättas ofta. Handkräm och tvål med ekologisk Lavendel från Medevi
    Art nr. 98065
    368,00
  • Ekologisk handkräm och fotkräm med lugnande lavendel. Perfekt hjälp för vintertorra händer eller för att få mjuka fina fötter. Skön som kroppskräm för dig med ext...
    från 49,00
  • Flytande Probiotika som stöd för en bra tarmflora. Bra näringsupptag och en fungerande matsmältning är viktig för en god hälsa.
    Art nr. 90245
    470,00
  • Paket för ansträngda trädgårdshänder utvalda i samarbete med Sara Bäckmo på Skillnadens trädgård.
    Art nr. 98045
    774,00
  • Det du behöver för att hålla dina händer i bästa skick. Doftneutrala produkter.
    Art nr. 98068
    510,00

Skriv en kommentar:

Text:
Signatur:
Varmt tack för din berättelse!
Det är lätt att se på kirskål som en fiende i trädgården, men nu kan jag se fördelarna & vilken nyttoväxt den kan upplevas som i den egna odlingen!
2022-03-10 11:38:32
Ewa Håkansson