2020-06-30 00:00
Marija

Min allra första klungkörning. Superpirrigt!

Min resa dit började egentligen ett halvår bakåt i tiden, då jag gick med i en Facebook-grupp för att cykla min allra första runda runt Vättern med cyklister från hela Sverige. (Reflektioner kring att köra 30 mil med en klunga på 30 personer utan att vara samkörda kommer framöver...).

Peppande Facebookgrupp

Under hela vintern hade vi peppat varandra till träning och förberedelser på olika sätt, och den 13:e april var det planerat för vår första träff IRL. Upplägget var att så många som möjligt skulle sammanstråla i Jönköping, ha en kort breefing, cykla till Gränna, njuta av en fika och sedan cykla tillbaka igen. Mina två kaptener hade gjort ett enormt jobb med att göra en manual kring landsvägscyklingens alla regler och jag, som var helt nybörjare på att cykla i klunga, var mer än nervös över allt jag skulle lära mig och förstå. Att läsa är en sak, men att komma ihåg och själv utföra förstod jag ju var en helt annan.

Smygträning med snälla MAIF-cyklister

Allra första klungkörningen med snälla MAIF-cyklister

Några dagar före vår träff gjorde jag därför ett av mina första inlägg i Motalas motionscykelgrupp på FB och frågade efter sällskap för min premiärrunda i klunga. Tacksamt var det några som erbjöd sig att följa med och guida mig genom mina inlästa förberedelser. Vi blev fem personer som i ett lugnt tempo cyklade en sväng på landsvägarna runt Motala. Jag fick tid att fråga, fråga, fråga och prova. Sån är jag. Jag behöver tid på mig att utforska och pröva mig fram. Det jag tyckte var mest obehagligt var att inte ha fri sikt framåt och att hålla nära avstånd till framförliggande hjul. Vilket är en av de största kontrasterna jämfört med när jag kör solo...

Står du snart inför din premiärtur i klunga? Mitt tips är att cykla med andra som är vana. Och berätta i förväg att du är nybörjare.

Våga prova, bara gör det! Tryggheten kommer tids nog.

 

 Cykelfika i Gränna

Klungköring del 2

VSÄL Sub 12:s första träff 

Dagen för VSÄL (Vi Som Älskar Landsvägscykling) sub12:s första träff var bokad i början på april 2019.

Tillsammans med en annan gruppmedlem körde vi bil ner till Jönköping, parkerade i ett p-hus i närheten av samlingsplatsen, krokade av cyklarna och rustade oss med varma kläder. Det var en riktigt blåsig och kall dag, med en temp runt 3° och av gruppens 30 personer var vi ca hälften som samlades nere vid det mörka Vättern. Vi tog en kort breefing och presentation innan det var dags att rulla iväg ut ur staden med siktet mot Gränna.

En del vana, andra nybörjare

En del var vana klungcyklister och vissa helt nya, och på grund av ovanan att cykla tillsammans tog det tid att hitta ett flyt. Det var omständigt att få hela svansen säkert genom rondeller och bostadsområden, men efter någon felkörning och lite nerver hittade vi ut till småvägarna utanför stan. Solen började så smått bryta igenom men kylan var påtaglig. Stämningen däremot var på topp.

Så kul att äntligen träffas och köra ihop

Att träffas för första gången efter en hel vinter av pepp på internet var så kul, och att läsa av och känna in alla olika personligheter likaså. Utan några punkteringar nådde vi Gränna och njöt av ett gott fikastopp innan vi trampade tillbaka igen. Det gick smidigare i samarbete på tillbakavägen, men jag var väl medveten om att ifall den kommande resan runt Vättern skulle kunna bli minnesvärd och positiv skulle det behövas stort ansvar hos varje cyklist att vänja sig vid klungkörning, utför i hög fart och att alla tog den skrivna manualen på stort allvar.

Med hopp och tillförlitlighet åkte jag hemåt igen för att fortsätta min utveckling för att bli en trygg klungcyklist.

 

 

    Varor som nämns i nyheten

  • Före, under och efter sport och ansträngning. RumpRäddaren mot skav, Specialstift Arnica för punktbehandling av ex nacke, knä och axlar. SportPrep Arnica liniment...
    från 329,00
  • Det du behöver vid en regn-vädersrunda! RumpRäddaren mot skav, Arnicasalva mot kyla och väta, Specialstift Arnica, litet och smidigt för nacke, axlar och knän.
    från 237,80
    ( 310,00)