2017-02-23 13:58
Agnetha

Vandring i fina Västanvik vid Vättern.

Motalas första del av Östgötaleden.

Många är vi som bär på drömmar och önskar se mycket av världen. Inget fel i det, men under tiden får vi inte glömma bort det vi har nära.

Här på jobbet bakom en dörr finns en karta över Västanvik och stigarna där. I fem år har vi studerat och pratat utan att komma till skott.

Nu fick Lina och jag möjligheten att vara lediga tillsammans. Utrustade med fika och lunch, gav vi oss iväg. Vi tog bilen ner till Hämtningsviken där starten på leden är. Efter bara några hundra meter kom första spången.

 Spång i Västanvik

Det var lite småhalt att ta sig fram ibland, men vi höll oss på benen. Vi gick över våtmarker med värdefull biotop. Jag som trodde spången var till för att komma över torrskodd. Men nej, det är för att vara rädd om naturen.

 Ö i Västanvik

I början av leden fanns flera fina ställen att fika på. Tex kan man vandra ut på Juniön för att ta ta igen sig och beundra utsikten.

Måndagsklubben har varit aktiva och fixat bänkar bord och grillplatser utmed leden. Tyvärr var dessa mest samlade i början, så att gå andra hållet kanske inte är fel.

Efter nån timma började suget påminna sig och vi pausade i Kagensviken. Nu hade vi ju valt en väl blåsig dag,så skönt var det inte. Som tur var hade en energikaka slunkit med i fickan.

En av vikarna i Västanvik

Det var lite småbökigt att ta sig fram på vissa ställen. Men de oranga märkningarna tog oss vidare mot Odensviken. Vi såg Ångbåtsbryggan i Medevi från andra sidan. Och vindskyddet vi besökte när vi var i Torpa Sand. Ännu en pärla i Medevi.

 

Leden gick över nya våtmarker och vi passerade Dammen där vattnet från Västanvik renas. Efter det skogspartiet blev det väg en stund. Väl inne i skogen igen insåg Lina att vi var på väg till Medevi. Eftersom vi var hungriga och till viss del trötta, hoppade vi över den biten och vände mot bilen. Det visade sig senare att det fanns en markerad led även mot Nydalen.

Nästan framme i Västanvik hittade vi ett bord vid ett fornminne.En ypperlig plats att inta vandringslunch på. Nu smakade tomatsoppan himmelskt. Recept längre ner. 

Tomatsoppa med fröknäcke och ost

 

Sista biten var lite trög,att gå på vägen är ju inte det roligaste. Vi passerade Kvarndammen, också en fin plats. Säkert ännu finare på sommaren.

Kvarndammen i Västanvik

Efter dryga milen var vi så i hamn igen. En bra vandringspremiär med årets första utelunch.

Förstås vill jag rekommendera alla vandrare att ha en Ringblomsalva i ryggsäcken. Man vet aldrig när skoskavet kommer. Vid långvandringar brukar jag passa på att byta strumpor och smörja fötterna efter någon timmas vandring. 

Vandring i Västanvik

 

Hoppas att ni haft glädje av vår vandring utmed Motalas första del av Östgötaleden.

Invigning blir 23 april-2017.

Jag kommer säkert med fler vandringstips framöver...

Väl mött på stigarna!

Agnetha

 

Här kommer receptet på Tomatsoppan.

 Tomatsoppa

Smör eller kokosolja att steka i

1 gul lök

ca 800-1000g passerade tomater

1-2dl vatten

en skvätt vispgrädde

2 tärningar grönsaksbuljong, eller 2 tsk biofood buljongpulver

Örtkryddor efter behag, t.ex timjan.

 

Hacka löken fint, stek i smöret tills den är mjuk och blank. Häll på de passerade tomaterna, vattnet och buljongtärningarna. Koka upp och häll sedan på grädden. Rör om och sjud i ca 5 minuter. Smaka av med salt, peppar och örtkryddor efter behag.

Servera med fröknäcke och ost eller annat gott pålägg. Passar utmärkt efter några timmars vandring.

 

 

    Produkter som nämns i nyheten

  • Välgörande till torr och narig hud. MEDEVI Chamoiscreme, RumpRäddaren för långlopps-cyklister. Motverkar skav av olika slag i andra sportsammanhang. 100% ekologisk
    från 49,00
  • Ekologisk kokosolja. Underbar till massage, hudvård, hårvård eller som makeup remover mm. Fin livsmedelskvalitet.
    från 89,00

Skriv en kommentar:

Text:
Signatur: