2021-02-22 00:00
Helena

Vad är REKO?

REKO är en företelse som startade 2016 i Sverige. Ett sätt för producent och konsument att få direktkontakt. 

När man beställer på REKO gör man det normalt i den lokala Facebookgruppens inlägg. Man betalar sedan via Swish i förväg och kommer till utlämningsplatsen på utsatt tid för att hämta sina beställda varor.

Alternativa beställningssätt

Eftersom vi i Medevi har web-shop är du även välkommen att beställa där för att sedan hämta på nästa REKO-utlämning. Föredrar du att ringa in din beställning går det också bra 0141-92222, eller maila till order@medevi.se. Skriv: Order REKO Motala, resp Order REKO Vadstena i rubriken på mailet. Kom ihåg att skriva ditt telefonnummer ifall vi behöver kontakta dig.

Gör så här i Medevi web-shop:

Klicka hem det du önskar beställa i web-shopen. När du kommer till kassan klicka i Hämtas som fraktsätt så läggs ingen frakt till, beställningar över 800kr är alltid fraktfria inom Sveriga med vanlig frakt. Skriv en kommentar i kassan att det ska hämtas på REKO i Motala eller Vadsena samt utlämningsdatum. Betala som vanligt med Kort, Swish eller Faktura i checkouten.

Utlämning varannan onsdag

Vi är med på REKO Motala och REKO Vadstena konsument och utlämningen är varannan onsdag jämna veckor. 

 • Motala 17.30-18.00
 • Vadstena 18.30-19.00 

 

Hos oss i Medevi kan du alltså beställa via:

 • Respektive Facebookgrupp
 • Medevi web-shop
 • Ringa 0141-92222
 • Maila order@medevi.se

 

Motala var tidigt ute med REKO

Den nya tidens handel

Nu är det enkelt att handla lokalproducerat 😊 REKO är den nya tidens handel och betyder Rejäl Konsumtion. Ett koncept som började i Frankrike, utvecklades i Finland 2013 och sedan 2016 har det spritt sig snabbt runt Sverige. Relationsmat/varor som ger direkt kontakt mellan producenter och konsumenter utan mellanhänder. Eftersom alla beställningar sker i förväg, på grund av tillståndsregler, minskas även matsvinnet.

Gratis medlemsskap

Medlemskap är helt gratis både för konsumenter och producenter. Prova om detta är något för dig! Gillar du konceptet, berätta gärna för dina vänner och bekanta om REKO Motala och Vadstena.

Så här gör du:

 • När du ansökt om medlemskap och blivit godkänd kan du välja bland varorna i respektive inlägg inför nästa utlämningsdatum och beställa.
 • Producenten ger tummen upp när de sett beställningen och då är det dags att betala.
 • Swisha den sammanlagda summan för de varor du beställt.

 

Dina varor är redo att hämtas på:

 • Parkeringen utanför Swedol i Bråstorp, Motala onsdagar jämna veckor kl 17.30-18.00
 • Parkeringen tilll Kungsvalla idrottsplats i Vadstena 18.30-19.00

Vi har Covid-amnpassat utlämningarna genom att se till att ställa upp våra bilar med ordentligt avstånd, så att de köande kan stå så att trängsel undviks. 

Konsumenten har ansvaret för att varorna hämtas på utsatt tid, vid förhinder be alltid någon att hämta ut dina varor, eller kontakta producenten i god tid. Oftast går det att lösa.

Du kan vara med och köpa eller sälja livsmedel genom att begära inträde i FB-grupperna. Generella regler för försäljning i REKO kommer längre ner.

Hur kommer det sig att ni är med på REKO? Ni är ju inte livsmedelsproducenter?

Nej vi i Medevi är inte livsmedelsproducenter men vi tillverkar våra ekologiska hudvårdsprodukter och liniment av naturliga råvaror, som ex vegetabiliska oljor, som är av matkvalitet. Admins för REKO Motala och Vadstena har då tagit beslutet att vi är välkomna att erbjuda våra varor i dessa grupper. Periodvis finns det även andra som erbjuder blommor, kransar, plantor eller annat lokalproducerat också.

Närliggande produkter i sortimentet

Eftersom vi erbjuder närliggande produkter som kostillskott, teer, naturliga hårbostar mm i vår web-shop kan du beställa av hela sortimentet för leverans vid REKO. Eller om det är annat som du vet att vi har i vår butik på Medevi Brunn men som inte finns i web-shopen i dagsläget. De externa produkterna är inget du kommer att se i våra "annonser" i REKO-grupperna.

Producenter

Det finns även Producentgrupper där vi som säljer diskuterar och tar sk interna frågor som inte gäller konsumenter.  REKO Handel Motala Producent och REKO Vadstena Producent


Generella regler fär REKO-ringar i Sverige:

Varje enskild REKO-grupp tar dock beslut exakt hur det går till.

 • Producenten säljer sina egen produktion, dvs inga mellanhänder/grossist
 • Endast livsmedel eller sidoprodukter till livsmedelsproduktion får säljas
 • Huvudråvaran ska vara från Sverige
 • Producenten måste vara ett företag
 • Varorna måste förhandsbeställas och förbetalas, vi har inga tillstånd för torghandel
 • Det är inget tvång att var med varje gång utan du som producent väljer själv

  

Skriv en kommentar:

Text:
Signatur: