2022-11-25 00:00
Elisabeth

"Det nyper i min axel!"

Vanligtvis är det jag som ber om expertråd från Bengt när det kommer till ingredienser i produkterna och hur de bäst kan hjälpa våra kunder. Häromdagen var det istället han som bad mig om expertråd för hans onda axel. Det gör ont när han belastar axeln med armen helt utsträckt. Som till exempel när han tar ner en jacka från sin krok eller skrapar bilrutan. Som massageterapeut är det här med ont i axlarna något jag hjälper kunder med varje vecka så efter några snabba frågor gav jag följande tips:

Fortsätt använda armen

När vi skadar oss och får ont vill vår logiska hjärna skydda kroppsdelen. Och det är förvisso en bra egenskap. När det kommer till smärta från axeln har vi dock en tendens att stelna till i större delen av överkroppen bara för att vi får ont i en enstaka rörelse.
För att undvika fler besvär är det bra att fortsätta använda armen och att vara medveten om i vilka specifika lägen det gör alldeles för ont. Då kan man hålla igång cirkulationen vilket hjälper läkningen. Genom att använda armen i lägen som inte gör ont är risken mindre för att övriga axelpartiet och nacken också stelnar till.

Gör axelhävningar

En övning som kan hjälpa till att stärka upp de stabiliserande musklerna kring axelleden är axelhävningar. Det är lite som en armhävning men istället för att böja på armarna så överkroppen kommer närmare golvet så sjunker bröstkorgen ner mellan axlarna.
Kolla in den här videon för instruktioner!

Smörj med arnica

Som jag nämnde tidigare så är det bra att bli medveten om hur olika saker känns i kroppen. Ibland är det inte helt lätt att säga exakt vilken muskel smärtan kommer ifrån. Då är massage ett bra verktyg, vare sig man gör det själv eller får hjälp.
Massera med arnicasalva (som ökar cirkulationen i musklerna) och utforska var exakt det gör ont. På vilket sätt gör det ont jämfört med andra punkter? Bli kroppsmedveten. Ju mer du övar på att bli medveten om din kropp desto snabbare kommer du märka när något inte är som det brukar och kan snabbare sätta in åtgärder.

Varför blir det såhär?

Ofta beror värk i axlarna och nacken på överbelastning. Något du gör ofta i din vardag. Det behöver inte vara tungt eller fysiskt ansträngande utan kan vara att du sitter framåtlutad vid datorn eller gör monotona rörelser i kassan i matbutiken. Små droppar som till slut får bägaren att rinna över.

Att byta jobb är sällan lösningen, utan det som hjälper är att stärka upp kroppen så att den orkar med vår vardag.

Med vänlig hälsning,
Elisabeth

EH Friskvård och Medevi teamet

    Varor som nämns i nyheten

  • För massage av trötta och spända muskler eller fötter. Skyddar vid open-watersimning och cykling/träning i kallt väder.
    från 49,00
  • Arnicasalva i fickformat. Ekologiskt linimentstift att ha med för upprepade behandlingar av ex nacke och axlar.
    89,10
    ( 119,00)