2020-02-19 00:00
Helena

 

Olja inte bara olja-vegetabiliska oljor mot mineraloljor

Olja är inte bara olja!

Lär dig grunderna om skillnaden mellan olika typer av olja här

 

Vegetabiliska oljor

Vegetabiliska oljor ger med sina olika fettsyror skydd och näring till huden och stödjer upp hudens egen funktion att hålla sig mjuk och smidig. Det gör att huden lättare klarar påfrestningar vi utsätter den för. Kyla, vind, sol och alldeles för frekventa duschar i varmt vatten.

Det finns en mängd olika typer av vegetabiliska oljor med helt olika sammansättning. Vissa absorberas snabbt medan andra tar längre tid på sig. Det gör att man kan anpassa produkten efter olika behov genom att använda olika oljor.

- Gurkörtsolja, tistelolja och nyponrosfröolja är exempel på torra oljor. De absorberas väldigt snabbt av huden och används ofta i ansiktsprodukter. De hjälper till att balansera och ge näring till huden.

- Avocadoolja, olivolja och rapsolja är exempel på medelfeta oljor som ligger kvar lite längre på huden. De ger skydd och ökar hudens motståndskraft. Du hittar dem ofta i krämer och salvor.

- Ricinolja är en olja som är extremt fet. Den används ofta i rengöringskrämer eftersom den hjälper till att lyfta upp orenheter.

Animaliska oljor

Animaliska fetter har också bra funktion på huden även om vi på Medevi ProSalus har valt att inte använda dem.

Både vegetabiliska och animaliska oljor har använts av människan i tusentals år.

Petrokemiska oljor

En annan typ av oljor och fetter kommer från den petrokemiska industrin. Det är alltså restprodukter från tillverkning av bensin, diesel mm. De är svårnedbrytbara i naturen och stör hudens eget känsliga system så att man lätt blir "beroende". De smörjer för stunden men innehåller ingen näring och på sikt försämrar de hudens egen förmåga att återställa balansen efter dusch och handtvätt etc.
Konventionell hudvård innehåller ofta petrokemiska oljor.

Petrokemiska oljor gömmer sig under vanliga benämningar som:
- Mineralolja
- Vaselin
- Paraffin
- Petrolatum
- Paraffinum liquidum
- Medicinsk vitolja m fl


Petrokemiska oljor använder vi naturligtvis aldrig i vår ekologiska hudvård.