2019-03-31 00:00
Helena

Microplaster

Som tillverkare av ekologisk hudvård har vi naturligtvis inga microplaster i våra produkter och har aldrig haft. Sedan årsskiftet är det också förbjudet att sälja hudvårdsprodukter som innehåller microplaster

I vår ansiktspeeling exempelvis använder vi nyponfröskal, Medevi Ansiktspeeling.

Du kan även lätt göra en egen bra peeling med salt eller socker blandat med en vegetabilisk olja. Till ansiktet tar du florsocker och till kroppen vanligt strösocker eller salt.

Det är dock inte bara från hudvårdsprodukter det släppts ut mikroplaster i våra vattendrag, utan även annat som man kanske inte tänker på:

Microplaster från fleecekläder och andra syntetkläder

Ett stort problem är alla microplaster från syntetiska kläder och framförallt fleecetröjor som släpper partiklar i tvätten och som inte våra reningsverk kan fånga upp på ett effektivt sätt.

Plastpåsar

När det sommaren 2017 kom krav på att vi handlare hade skyldighet att informera om och aktivt arbeta med att minska åtgången på plastpåar så gick det fort. Helt plötsligt var det OK och tom "inne" att ha med sig sin egen påse eller att ta varorna i famnen ut till bilen istället för att ta den obligatoriska påsen. Vi har i flera år frågat kunderna om de verkligen behövde en påse och tidigare så har många titta på oss och tyckt att vi varit konstiga som ställt den frågan. Så bra att det äntligen har blivit ett skifte i tankbanonrna hos många nu.

Återanvända fruktpåsen.

Ibland behöver man faktiskt en påse i frukt och grönt avdelningen. Det är inte helt praktiskt att köpa körsbär eller jordig potatis löst. Fundera på vad du kan använda påsen till så den får ett längre liv innan den går till plaståtervinning eller förbränning.

Istället för plastfilm på skålar med matrester i kylen.

- Beeswrap. Smält bivax på bomullstyg. Då får tyget en skyddande hinna och blir samtidigt formbart runt kanterna på skålen. Gör du dem själv kan du tillverka dem i storlekar som passar dina pytsar och ditt kylskåp. Kanske till och med färgkoda dem för olika typer av livsmedel.

- Återanvänd fruktpåsarna genom att stoppa in skålen/burken i en fruktpåse.

Komposterbar plast

På senare år har det kommit fram plaster som är från förnybar råvara och som även är komposterbara vilket naturligtvis är bra. Problemet här är att många tror att man kan lägga påsen/förpackningen i sin hemkompost och att den förmultnar. Ett annat problem är de som tror att det inget gör att den hamnar i naturen eller ännu värre i sjöar, vattendrag och hav där miljön är alldeles för kall. 

Komposterbar plast kan komposteras, men det blir inte så bra inte i en hemkompost. Den blir inte tillräckligt varm, utan här handlar det om "industrikompost". Det vill säga det som kommunen hämtar och tar hand om. Möjligen kan det fungera bättre om du har en varmkompost, det har jag inte testat själv.

Test att kompostera plast

Jag gjorde ett test under 2017-2018 och la en komposterbar plastburk i komposten.

Komposterbar plast

Först la jag burken i en Bokashihink tillsammans med matresterna. Där låg den 2-3 veckor i rumstemperatur. Sedan grävde jag runt årsskiftet 17-18  ner den i en odlingsbädd i söderläge, som det odlades morötter och sallad i under vår/sommar/höst-18. Okt-2018 grävde jag om odlingsbädden och hittade då burken. Jag uppfattade inte att den hade brutist ner på något sätt. Trasig ja,men snarare från att den tryckts ihop tillsammans med matresterna i bokashi-hinken.

Naturskydsföreningens tips för att minska plast i haven:

Klicka här för 11 smarta tips 

 

Återvinning podd ca 8 min

Lyssna här

 

Vanliga missförstånd

- Man måste INTE diska ur innan man lämnar förpackningen till återvinning. Däremot ska den vara tömd.

- Skyldighet att sopsortera / återvinna. Ja

- Slänga dricksglas i glasåtervininingar. Nja, det är ju ingen förpackning men det är ju alltid bättre att materialet återvinns.

- Mjölkförpackningar: Pappersfibrerna återvinns, plasten sorteras ut i återvinningsprocessen.

- Alla bidrag är viktiga!

- Allt blandas i slutändan? Nej

FTI (Förpacknings och Tidningsinsamlingen) betonar att de gör allt de kan för att alla olika material ska återvinnas.

Ny plaståtervinningsanläggning i Motala

Ny hypermodern plaståtervinningsanläggning i Motala kommer att öka kapaciteten rejält här i Sverige iställlet för att materialen skickas till Tyskland för sortering. Den beräknas tas i drift runt årsskiftet 2018/19. 

Satsningen kommer leda till att Sverige får en av Europas modernaste sorteringsanläggning för plastförpackningar. Den medför att plastförpackningar som samlats in i Sverige också kommer att sorteras i Sverige. Här kan du läsa mer.

Länk till film om plaståtervinning.

http://www.ftiab.se/184.html

 

  Varor som nämns i nyheten

 • Lyxigt mjuk och näringsrik salva. Skyddande vid kall väderlek och för riktigt torr hy. Tub av bioplast
  från 69,00
 • Ekologisk handkräm och fotkräm med lugnande lavendel. Perfekt hjälp för vintertorra händer eller för att få mjuka fina fötter. Skön som kroppskräm för dig med ext...
  från 49,00
 • Ringblomssalva för dig med torr, narig och känslig hy. Utmärkt till röda blöjstjärtar eller som tassalva etc.
  från 49,00