2017-03-05 00:00
Helena

Ett liv utan Schampo, går det?

Har du liksom jag hört mormors devis, 100 tag med borsten varje kväll? 

Jag har väl aldrig riktigt fattat varför. Det borde räcka med att borsta ut tovorna ur håret, eller?

Det är klart att många tag ger lite massage för hårbotten. Massage är alltid bra, det ökar cirkulation och ger lymfsystemet en skjuts. Men mer?

För ca ett år sedan fick jag klart för mig vad mormor menade.

 

10 mars 2016

WO (water only) eller SO  (sebum only).

Jag är helt förundrad.
För några veckor sedan läste jag i en blogg om hur man sköter håret utan schampo. Jag har varit på väg att testa flera gånger tidigare men det har stupat på, tro det eller ej, hårborsten.

Jag  har alltid fått höra att man ska använda en tät svinborste, så för några år sedan köpte jag en sådan borste igen (minns att jag hade en när jag var ung som jag inte använde). Nu skulle jag minsann skippa borsten med metallpiggar som i princip varit det enda som fungerat i mitt tjocka hår. Jaha, borsten hamnade längst in i badrumsskåpet igen, dels för den blev så äcklig eftersom den var bökig att göra ren, dels tröttnade jag på att tillbringa minst 1 tim med att borsta och reda ut håret varje morgon. Orka liksom!


Så läste jag då bloggen med den suveräna proceduren hur man gör ren svinborsten.
Dagen efter skulle vi till Relaxavdelninggen på simhallen så jag tänkte: Jag tar med mig borsten så kan jag sitta och pyssla med håret i godan ro där eftersom det ändå började bli dags att tvätta håret. Det hade gått ca en vecka sedan sist.
Sagt och gjort jag masserade hårbotten, borstade och borstade och borstade. Såg till att verkligen börja långt ner vid rötterna varje tag för att få ut sebumet i längderna. Hade inte tillgång till riktigt hett vatten i duschen men avslutade med kallvatten. Minns inte om jag borstade efteråt men jag tror jag borstade ut det med piggborsten (hade en av träpiggar nu) för att inte skita ner håret igen eftersom svinborsten såg allt annat än fräsch ut...


Det här är alltså två veckor sedan (slutet av feb-16). Jag har över huvudtaget inte blött ner håret sedan dess. Några gånger har jag tänkt tvätta håret WO och på kvällen suttit och masserat och borstat håret, flätat det och tänkt tvätta på morgonen. Men på morgonen har jag inte orkat eller det har varit för kallt... och håret har sett och känts ok.
Ibland har jag fördelat lite ekologisk argan-, jojoba- eller kokosolja i längderna, och någon gång tagit lite olja på fingrarna vid hårbottenmassagen.


Helt otroligt resultat!

Nu hade jag en bra utgångspunkt. Jag har under många år använt schampo utan silikoner, mineraloljor, syntetiska parfymer med milda tensider etc och det senaste året glesat ut tvättarna så jag tvättat ca 2-3 ggr per 2 veckor.
Jag har även testat att tvätta håret med enbart honung, provat balsam-metoden, bikarbonat med surskölj av äppelcidervinäger eller pressad citron...Använt och använder fortfarande kakao som torrschampo vid behov. Det jag har kvar att testa är rågmjölstvätt. Det verkar enkelt. 2-3 msk rågmjöl får dra i några dl vatten i en burk och sedan tvättar man håret med det. Antingen använder man det som det är eller så silar man av själva rågmölet och anväder i brödbaket eller matar komposten.

Mycket spännande värld det här med No poo...

Närbild på hår skött med "water only" eller "sebum only". 

Uppdatering Mars 2017

Nu har det gått ett helt år sedan jag började med den här metoden. Under det här året har jag kanske tvättat håret med schampo 4 eller 5 gånger (förutom vid en solsemester då det blev nästan varje dag). Ibland en genomsköljning med vatten men oftast har jag bara använt borsten. De få gånger jag behövt ta till schampo beror det oftast på att jag fått någon gegga i håret. Ibland har jag sprayat lite Rosenvatten i håret. Dels doftar det förstås gott men det har även ett bra ph-värde för hårbotten. Att fukta det borstade håret med vatten gör även att vågorna framträder mer om du har självfall. 

När vi var på semester i januari och svettades och smorde mycket med oljor på kroppen så tvättade jag håret med lite, lite av vårt Silkeschampo nästan varje dag. Jag var lite orolig att jag skulle ha förstört min hårbottens känsliga system så att jag i princip skulle bli tvingad att börja om från början igen när vi kom hem. Nejdå, det har gått hur bra som helst. Nu har jag börjat träna lite mer och då blir det genomsköljning med vatten ett par, tre gånger i veckan men ser inget nämvärt behov av schampo.

Blåbärs och avocadoinpackning

I somras när vi bodde i blåbärs-skogen ett par dagar fick jag för mig att göra en inpackning av blåbär och avocado (och ansiktsmask).

Ingredienser för ansiktsmask och hårinpackning i skogen.

 Jag använde:

 • En halv avocado
 • En tallrik blåbär

Mosade alltihop med en gaffel och kletade in. Först i ansiktet och sedan en hel del i håret. Det som blev över hamnade i magen :-)

Avocado innehåller mängder med nyttigheter både för insida och utsida av vår kropp. Många av våra ansiktsproukter innehåller just avocadoolja och vi säljer den även ren som ansiktsolja.

En ansiktsmask med mosad avocado gör du busenkelt hemma: Mosa, applicera, vila, skölj av.

 

Blåbärsmask med vad skogen har att ge.

Blåbärsmask i håret

 

 Jag tror dock det blir bättre att använda mixern så det blir lite mera finfördelat. Då behöver man inte skrämma slag på sina vänner om man lägger upp en bild på sig själv på Facebook som jag gjorde...

Den andra bilden är på mitt hår när masken/inpackningen torkat och det mesta av blåbären ramlat av. Även här blir det säkert bättre om man kör masken i mixer innan så det blir mer finfördelat. Det är möjligt att färgen av blåbären stannar kvar lite längre då också. Här kan man ana lite rödskimrande slingor.

Efter den här "skogsinpackningen" blev håret i oljigaste laget och jag var på vippen att ta till schampo när vi kom hem igen. Men jag borstade lite noggrannare varje kväll under några dagar när vi kom hem, så det ordnade upp sig. Under den tiden hade jag håret i en inbakad tight fläta så det inte syntes så mycket att håret var lite fett.

Under det här året har jag kompletterat kosten med MSM som sägs kunna förbättra hårkvaliten förutom all annan nytta i kroppens system.

Mitt hår har aldrig mått så bra som nu. Det är tjockt, växer som ogräs och tycker inte att det är särskilt nödvändigt att tvättas med schampo. 

Reaktioner från andra!

Under det här året har jag fått olika reaktioner när jag berättat vad jag håller på med. Vissa blir jättenyfikna och ställer mängder med frågor. Andra rynkar på näsan och tar ett steg bakåt. Vad de tänker kan man bara gissa...

Det roligaste var på en mässa i höstas

Vid det här laget hade jag lärt mig att läsa av folk lite innan jag släppte "bomben" att jag inte tvättade håret med schampo alls (i prinicp). Jag kom att prata med kvinna i 45-50 årsåldern om både hudvård, hälsa, mat, juicning och så småningom hur jag skötte mitt hår. Hon kom med mängder med frågor och var väldigt intresserad.

Hon gick vidare men kom tillbaka en stund senare, nu tillsammans med en ung kvinna. De stod en bit bort ett bra tag, vi hade mycket kunder just då, men när det lugnade sig lite så kom hon fram igen. Med ett generat leende så sa hon att hon hade berättat för sin dotter om det jag hade sagt och dottern var alldeles fascinerad. Hon ville så gärna känna på mitt hår men vågade inte fråga själv. Självklart sa jag, inga problem. Jag berättade igen om vad jag gjort och tipsade om lite hemsidor och FB-grupper där man kunde få fler tips. Det slutade med att de köpte två borstar, en piggborste och en svinborste. Det skulle vara så roligt att få reda på hur det har gått för dem... 

Hur har jag gjort? 

I början gjorde jag den här proceduren i princip varje kväll med efterföljande tvätt av hårborste. Numera räcker det med 2-3ggr/vecka och hårborsten tvättar jag grundligt kanske 1/g per vecka.

1. Hårbottenmassage

Hårbottenmassage lyfter upp de naturliga oljor (sebum) som kroppen själv producerar från själva hårbotten till en bit upp på hårstråna. Massagen hjälper även till att få igång cirkulation i hårbotten som kan höja kvaliten på dina hårstrån. Massage runt huvudet gör även att du slappnar av bättre i huvud och nacke, (tryck lite hårdare då så att du flyttar runt själva skalpen).

Du masserar i torrt hår med fingertopparna med små rörelser utan att riva med naglarna. Har du väldigt torr hårbotten kan du ta lite olja på fingertopparna, exempelvis jojobaolja.

2. Borsta håret noggrant

Borsta igenom håret noga med en svinborste. Det underlättar att ha en hårklämma eller hårsnodd till hands. Först ser du dock till att håret är urborstat utan knutor och rufs. Det brukar vara lättast med en piggborste av trä.

Nu är det inte så enkelt att du bara drar igenom håret med en svinborste så är det klart! Här gäller det att ta en smal sektion i taget och verkligen borsta från rötterna ända ut till topparna. Det är just det som gör att kroppens egna oljor fördelas ut i topparna och ser till att de inte blir uttorkade. Jag brukar börja mitt uppe på huvudet där det brukar vara en mittbena naturligt. Är benan hyfsat rak underlättar det.

Ta en ca 3cm bred och 5-10 cm lång sektion av håret. Borsta varje sektion minst tre gånger från varje sida. En sektion i taget. Det är här hårklämman kommer in i bilden. När en sektion är klar viker du undan den på den sidan du inte jobbar med just då och sätter fast i klämman. Dags att plocka upp nästa sektion... När du är färdig med ena sidan, gå över till den andra och sedan tar du bakhuvudet.

Massage och borstning tar en stund så jag brukar göra det på kvällen framför TVn.

När du hållt på ett tag så kan du "fuska" lite och göra en lättvariant mellan de noggranna genomborstningarna. Numera (Jan-2024) blir det kanske 1 gång per månad.

Fläta under natten

När allting är genomborstat brukar jag göra en lös fläta som jag sover med. Jag upplever att oljorna fördelas och absorberas bättre på det viset än om jag har det löst. Dessutom så är det väldigt lätt att fixa håret på morgonen.  

När man har gjort hela den här proceduren kan håret kännas extremt fett i början. Det är många gånger jag tänkt att i morgon bitti MÅSTE jag tvätta håret. När jag nästa morgon borstat ur flätan så har håret för det mesta känts mjukt och fint och inte alls oljigt... och så får det gå några dagar till innan jag funderar på hårtvätt :-)

Hur man gör rent sin svinborste?

Det här var som sagt den skitiga hårborsten som var det största motståndet till att använda en svinborste tills jag hittade en bra instruktion (lite justerad allt eftersom jag testat själv)

1. Börja med att kamma ur hårborsten. Börja längst in vid botten och lyft ut hår och "damm" mot toppen av stråna. Arbeta dig runt borsten. Har du ingen tillräckligt bra kam kan man faktist ta till en vanlig gaffel som i allmänhet har längre och styvare "piggar" än en vanlig kam. Nu borde du ha fått ur det värsta.

Kamma ur bosten

2. Ta en lätt fuktad handduk och torka runt kanten på hårborsten som det kan samlas avlagringar på. I samma veva brukar jag liksom krama hårborsten utifrån och in med handduken. Ungefär de tag man använder när man ska ta bort hår ur en hårborste när man inte använder kam/gaffel. För att få ut så mycket "damm" som möjligt, slå hårborsten i handen (där du har handduken som skydd). Det här brukar räcka om hårborsten bara är lindrigt oljig. Är den riktigt grisig, som den brukar vara i början av den här processen, gå vidare till punkt tre.

3. Bada hårborsten

Bada din borste av svinborst

Ta en klick mild handtvål, schampo, diskmedel  eller en sked honung i en lagom stor och lagom djup burk. Stråna ska bada men inte "kudden" där stråna är fästa eller träet om du har en ren träborste, som den på bilden. Fyll med riktigt hett vatten. Vispa runt med hårborsten i vattnet med stråna neråt utan att dränka kudden eller träskaft. Torka av kant och handtag (vilket jag uppenbarligen fuskat med på bilden) om det är trä och lägg hårborsten på kanten av burken så att endast stråna är dränkta i vatten. Låt den ligga utan att röra den i ca 10 min. På bilden ligger det en lite sked på kanten för att inte hårborsten ska sjunka för djupt.

När 10 min har gått tar du upp hårborsten. Töm av tvättvattnet och fyll upp med kallt klart vatten. Vispa runt med hårborsten en stund. Torka av trädelarna och knacka hårborsten med strån neråt i handduksklädd hand och låt den sedan ligga med stråna neråt på en ren och torr del av handduken tills den torkat.

Nu är hårborsten färdig för nästa gång du behöver den.

Här hittar du bra hårborstar!

Eftersom jag har både långt och tjockt hår så har jag lite speciella krav när det gäller svinborste. Vi har fått tag i en leverantör från Frankrike som hantverksmässigt tillverkar svinborstar med extra hårda strån (hard bristle). Nu har jag använt den dagligen i snart ett år och är jättenöjd med den. Eftersom jag har ganska tunna strån blir mitt hår lätt elektriskt och då passar den här extra bra då det inte är någon mjuk syntetisk kudde som stråna sitter fast i på just den.

Vi har även tagit in borstar från Iris hantverk, både piggborste och två olika svinborstar. Riktigt härliga borstar det också där kuddarna består av naturgummi.

Bra naturliga hårborstar. Både med svinborst och träpiggar.

Här finns alla hårborstarna

 

Tips på hårinpacknig

Ett skönt tips är att efter ordentlig genomborsting, ta lite kokosolja i hela håret. Bara så mycket som blir om du smörjer in händerna med kokosolja och sedan stryker ut det på hela håret. Sedan dränker du in håret i pressad citron och sköljer ur efter en stund. Passa gärna på att torrborsta hela kroppen under tiden. Efter dusch kan du fortsätta med kokosoljan, fast den här gången på kroppen eller välja att smörja in dig med någon av våra sköna bodylotions.

Efteråt känner du dig som en prins/prinsessa!

Det här är min resa och hur jag har gjort. Ett liv helt utan schampo är kanske en utmaning, men man kan alltid prova och se hur långt man kommer. Om inte annat kan man kanske minska användandet av schampo. Bra både för miljön och din egen ekonomi.

Jag hoppas att du har blivit inspirerad av mitt äventyr och jag önskar lycka till på din resa, med eller utan schampo.

Må så gott

Helena

 

  Varor som nämns i nyheten

 • Hårborste med hårdare vildsvinsborst. Extra bra till tjockt hår. Oumbärlig för dig som med hjälp av nopoo vill förlänga tid mellan schamponeringarna.
  Art nr. 91039
  297,00
  Slut i lager
 • Skonsam hårborste med bambupinnar.
  Art nr. 91054
  189,00
 • Vårdande balsam som gör håret mjukt, luftigt och lättare att reda ut. Fungerar även utmärkt som tvättbalsam till skägget.
  från 89,00
 • Ett vårdande schampo med silkesprotein som ger glans till håret. Ylang ylang hjälper till att balansera talgkörtelproduktionen och tillsammans med mandarin ger de...
  från 69,00
 • Ett vårdande Schampo, extra bra för dig med torr hårbotten eller som tvättar håret ofta. Det har lätt balsameffekt och ger volym till tunt hår.
  från 69,00
 • En halvfet, mild olja för hud-, hårvård eller som make-up remover.
  från 89,00
 • Ekologisk kokosolja. Underbar till massage, hudvård, hårvård eller som makeup remover mm. Fin livsmedelskvalitet.
  från 89,00
 • Skonsam hårborste med svinborst.
  Art nr. 91053
  189,00
 • Liten och rund borste smidig att ta med sig överallt. Träpiggar som reder ut håret och ger hårbotten massage.
  Art nr. 91035
  69,00
 • Skonsam hårborste med svinborst.
  Art nr. 91052
  219,00
 • Ren ekologisk kallpressad avocadoolja. Mycket fin ansiktsolja för torr och trött hy som saknar lyster. Passar även dig med riktigt känslig hy.
  från 79,00
 • MSM
  100% MeylSulfonylMetan. Kosttillskott till både människa och djur.
  från 180,00