2023-12-16 00:00

Kvass - fermentera trädgårdens bär och frukt

Förra hösten hittade jag det här receptet på kvass, som är en fermenterad dryck, lite som kombucha men mycket lättare att göra. Det blir en perfekt frisk måltidsdryck. Jag menar citron och ingefära, vad kan gå fel liksom...

Utifrån det här kvassrecptet experimenterade jag vilt i somras med olika bär från trädgården. Vissa gav fin röd färg på kvassen andra inte, vissa bär slog smaken igenom mer än andra. Uppdateringar kommer med fler varianter.

 

Grundrecept på Kvass

  • 3 citroner
  • 3-4 cm ingefära
  • 0,5 msk russin
  • ev 2 tsk honung, kan uteslutas
  • ca 1 dl vassle från egen kefir
  • vatten

 

Gör så här:

  1. Skala citronerna försiktigt så att bara det gula kommer med (se bilder nedan). Lägg i en 2-liters fermenteringsburk.
  2. Skär loss citronköttet från det vita skalet och lägg ner i burken. Pressa ur saften lite med en träslev eller liknande.
  3. Skala ingefäran och skär i skivor och lägg i.
  4. Tillsätt russin, honung och vassle. Fyll på med vatten tills det är ca 2 cm kvar till kanten.
  5. Låt stå i rumstemperatur i 5-7 dagar.
  6. Vicka på burken varje dag så att bären som flyter upp till ytan sköljs över av vätskan.  
  7. Sila genom silduk och förvara i kylskåp.
  8. Den skall vara lätt porlande och smaka syrligt.

 Kvass är verkligen en perfekt måtidsdryck där du får i dig probiotika som hjälper matsmältningssystemet. Antingen dricker du den som den är eller så späder du ut den med hälften vatten.

Edit Sept-24. Nu har det tydligen kommit forskning från Chalmers som visar att om man äter mjölksyrade grönsaker, som ex surkål och kimchi, till sin måltid så kan kroppen tillgodogöra sig mer av mineralerna i maten. Logiskt borde det ju bli på samma sätt med fermenterad dryck som kvass till maten, bra va!

Kvass med citron, fläder och rabarber

Så här gör jag:

Kvass citronskal

Skär av det gula skalet, försök se till att så lite som möjligt av det vita kommer med.

Kvass mera citronskal

Antingen kan man sedan skära bort resten av det vita, skiva upp fruktköttet i tunna skivor och lägga i burken...

Kvass citronjuice

 ...eller så pressar du ut citronsaften och häller i burken.

Kvass pressa citronerna

 Jag brukar ofta göra två burkar på samma gång. Ibland samma recept, ibland lite olika.

Kvass, 2 burkar samtidigt

Fläder sätter bra smak och är bra i förkylningstider. Om du vill kan du även sätta till fläderbär, då blir det läcker rosa färg.

Kvass Fläder blir gott

Bra att passa på att använda årets rabarber.

Kvass Passa på när du har rabarber

 Skär rabarbern i tunna skivor.

Kvass skär rabarbern i tunna skivor

En sked av årets honung hjälper till att få igång fermenteringen. Var noga med att handla honung av en lokal biodlare. Köper du i butik är risken stor att den är uphettad och då blir det inte lika bra.

Kvass en klick honung sätter fart

Om en tidigare omgång kvass precis är färdig kan du ta några skedar av det också för att hjälpa till att få igång fermenteringen snabbare.

Kvass Ta en skopa från förra omgången som starter om du vill

 ca 0,5- 1 dl vassle från egen kefir har jag alltid när jag gör kvass.

 

 

 

Grundreceptet hittade jag på GapsCoach Lisas sida