2023-12-14 00:00
Helena

Fermentera Zucchiniskörden

Blir du som många andra överhopad av zuccinifrukter så till den grad att grannar gömmer sig när du kommer med överskottet av skörden på sensommaren...

Förra året dök jag på ett recept med fermenterad zucchini med chili.

Det blev supergott så i år, 2023, hade jag tänkt odla massor med zucchini. Tyvärr regnade det ju i princip konstant hela augusti så skörden blev inte så stor som jag hade tänkt mig eftersom så få pollinerare kunde flyga i busvädret. En del skörd blev det i alla fall tack vare att frosten tog tid på sig. Så det blev några rejäla burkar fermenterad zucchini i början av oktober. Det ligger ett par zucchinis kvar i min hylla med pumpor och zucchini. De större håller faktiskt förvånansvärt bra att lagra.

Här kommer grundreceptet på fermenterad zucchini

 • 1kg zucchini, gärna med mörkt skal
 • 1 liten gul lök
 • 0,5-2 spansk peppar / chili
 • 1 msk honung
 • 0,5 msk äppelcidervinäger
 • 2-3 msk vassle från levande kefir
 • 1 msk salt

 

Nästa gång tillsatte jag även:

3-4 klyftort vitlök/kg

Gör så här:

 1. Riv zucchini och lök på grövsta i matberedare eller rivjärn
 2. Lägg i stor skål och blanda i salt
 3. Låt stå 15-30 minuter så vätska rinner ut. Du kan även krama grönsakerna försiktigt om du vill.
 4. Finhacka chili och vitlök och blanda ner
 5. Tillsätt honung och äppelcidervinäger
 6. Häll upp på fermenteringsburk, Lämna några centimeter upp till kant. Tryck till så vätskan lägger sig över.
 7. Häll på vassle överst så inga grönsaker ligger "uppe i luften". Vasslen bidrar till extra mycket microorganismer och att fermenteringen kommer igång snabbare.
 8. Låt stå på en bricka eller tallrik i rumstemperatur någon vecka. Snurra burken dagligen i början så att vätskan sköljer över de översta lagren av grönsaker. Ställ i kylskåp ytterligare någon vecka innan du börjar äta av den. 

Zucchini i bitar

Här är det blandat av olika zucchinis. Jag tycker att det ser lite roligare ut med den mörgröna zucchinin. Om du vill kan du gröpa ut kärnonrna, men jag lät dem vara kvar. De delades också av rivjärnet. Jag tycker inte att det stör, även skalen blir mjukare under fermenteringen. 

Torkad och fermenterad vitlök

Eftersom jag har rätt mycket kvar av fermenterad vitlök från ifjol så tog jag både det och torkad vitlök. 

  

Fermenterad zucchini med chili och vitlök

 Jag gjorde två varianter den här gången eftersom jag ville ta vara på så mycket zucchini som möjligt. Den ena skålen utan vitlök med chiliflakes och den andra med vitlök och en torkad chili. Har ingen aning vilken sort det var. Tror jag fick den av någon och har sedan legat torr och väntat in rätt tillfälle. Hrm... den var rätt stark!

  

Fermenterad zucchini med chili och vitlök, tre burkar

 Tre burkar blev det när jag pressat ner det ordentligt. En 1,5 liters med vitlök och 1 liters utan vitlök. Honungsburken fick ta hand om det som blev kvar. Den här fermenterar inte så "våldsamt" så det gick bra.

Tänk på att sätta etikett med vad som är i på locket medan det fermenterar. Det pyser ju lite och kan förstöra etiketten. Jag brukar använda maskeringstejp. Det sitter bra och lämnar ingea klisterrester efter sig.

 

 

Skriv en kommentar:

Text:
Signatur: