2020-05-22 00:00
Marija

Energi med på turen

Trixiga partier i skogen med fokus på koordination, balans och teknik förbrukar mängder med energi. Likaså många timmar på landsvägen eller grusvägarna. Cykelutflykten med familjen kräver förstås också sitt, eller om du tar en vandringstur. Oavsett vilken typ av friluftsmänniska du är behöver du energi för att genomföra din planerade tur.

Planera innan start när det är dags för energipåfyllning

Själv kör jag främst racer och är svagast för distansturer. Kör jag ensam, vill pressa pulsen och är ute i mindre än två timmar brukar jag nöja mig med vatten i flaskorna, men på en längre tur har jag lärt mig att det är dags att fylla på efter ca 5 mil. Detta gäller dock bara om det är behagligt varmt i luften och om vindarna inte kämpar för att knuffa mig av vägen. Blåser det och om det är kallare ute förbrukar min kropp betydligt mycket mer energi.

Kör jag landsväg tillsammans med andra och det pratas om cykelfika under turen har jag fått lära mig den hårda vägen att det är en god idé att stämma av NÄR på rundan det planeras. Senaste upplevelsen med cykelsällskap räknade jag med fikastopp betydligt tidigare än resten av sällskapet...

Life savers

Sportdryck i den ena flaskan (vatten i den andra) och snacks av olika slag i ryggfickan kan vara en life saver. Några favoriter av det jag brukar ta med mig på en längre tur är banan, nötter i en zippåse, sportdryck, gel och energibars (med främst kolhydrater i). Jag har också hittat några grymt goda, torkade dadlar doppade i hackade jordnötter. Dom smakar som Snickers enligt mig, framförallt när de legat i ryggfickan och blivit lite varma och sega. De ger snabb effekt och är dessutom enkla att få i sig i farten. Mmm.

Lätta havreplättar, bra även till kidsen

Vill jag lyxa till det lite extra steker jag mina havreplättar som är sprängfyllda med goda smaker och energi. Är du nyfiken på att prova dem finns receptet här:

Marijas Powerplättar:

3 bananer
4 dl havregryn
4 ägg
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
Mixa allt , tllsätt ev russin.

Stek i kokosolja. Välj en passande storlek för din ryggficka eller som passar ungarna.

/Marija

  Varor som nämns i nyheten

 • Välgörande till torr och narig hud. MEDEVI Chamoiscreme, RumpRäddaren för långlopps-cyklister. Motverkar skav av olika slag i andra sportsammanhang. 100% ekologisk
  från 49,00
 • Före, under och efter sport och ansträngning. RumpRäddaren mot skav, Specialstift Arnica för punktbehandling av ex nacke, knä och axlar. SportPrep Arnica liniment...
  från 389,00
 • Det du behöver vid en regn-vädersrunda! RumpRäddaren mot skav, Arnicasalva mot kyla och väta, Specialstift Arnica, litet och smidigt för nacke, axlar och knän.
  från 379,00
 • Ekologisk kokosolja. Underbar till massage, hudvård, hårvård eller som makeup remover mm. Fin livsmedelskvalitet.
  från 89,00