2024-05-18 00:00
Helena

Vilken dag!!! Vilken upplevelse!!!

Ost-o-Hoj i Varberg med Kladdohoj (dvs Gadd och Klaive)

Avresekvällen med husvagnen mot Varberg blev en aning mer dramatisk än vi anade. Det varnades för stormvindar och fallande träd på radion när vi närmade oss Jönköping. Både på stora och mindre vägar. Stormvarningen gjorde att vi bytte vägval ner till Varberg...

Mörkt över Vättern


Vår normalt sett vackra Vättern visade inte precis upp sitt glittrande jag den här kvällen utan var på tämligen illavarslande humör. På något märkligt sätt lyckades vi kryssa oss fram mellan mörka moln och skyfall till vår plats för natten strax söder om Borås. Där stekte vi på lite lax och njöt av hemodlade grönsaker till. Då kom regnet ifatt oss, men lite regnstänk på husvagnstaket söver gott.

Lax med egenodlade grönsaker till middag

Väl nere i Varberg hakade vi av cyklarna när vi  trixat in oss på vår plats på campingen. Sedan trampade vi iväg ett par km till samlingspunkten Spiseriet i utkanten av Varberg och starten på vår cykelsemester.

Snart framme vid Spiseriet

Suzanne och Hans tog emot och de första ostarna smakades av, på allehanda sätt.

Suzanne berättar om planerna för vår dag

Här handlar det om att utnyttja alla sina sinnen, ibland ett i taget. Vad framträder om inte näsan får vara med?

Helena testar sina sinnen

Dags för avfärd från Spiseriet. Suzanne tog täten på cykel och Hans tog följebilen med alla smakprover.

Dags för cyklarna

 

smakstopp

Det var fantastiskt fina platser de valt ut. Vissa för sin utsikt och andra för intressanta utflyktsmål. Hans passade på att berätta anekdoter från sin uppväxt i området.

Bengt smaskar på ostar

Hans tog oss på pulsen med quizfrågor som skulle följa på varje ost-station tillsammans med fun-facts från ost-regionerna i Sverige.

Hans berättar och agerar turistguide

Han smög även omkring och fotade våra koncentrerade ansikten ;-).  Det var många olika smaker att upptäcka och analysera. Just här är det ost i kaffe. Spännande och annorlunda kombination framförallt för Helena som inte dricker kaffe. Men det slank ner det också.

Koncentrerade ansikten

 

Slingrande cyelvägar vid havet

 

Mot Hamnen i Varberg

Torrcykling med träning för att cykla i klunga. Här fick vi lära oss att man inte tittar på sin parhäst i klungan. Man fokuserar på hjulet framför samtidigt som man ständigt byter parhäst för att inte samma ska ligga i täten och dra hela tiden.

Torrcykling i klunga

Tillbaka vid Spiseriet och sista smaktallriken, av typ 6-7 stycken, var det genomgång av quizfrågorna samt utslagsfråga. Allt under gemytligt prat tillsammans med en "vinflight" till ostarna. Under dagen hade det serverats olika typer av drycker och marmelader mm till ostarna, olika varianter av must, cider, kombutcha mm. På slutstationen kunde man välja till vinprovning om man ville.  Men först förstås en "otvättad öl".

Sista quizfrågan

 När vi cyklat och ostat färdigt för dagen ca 4 timmar efter start snurrade det av ostsorter, vad som framhäver ostsmakerna och vad som dödar, dialekter från Skåne till Lappland, insikt till varför dyrare brieostar smakar så totalt annorlunda och fylligt än billighetsosten av mataffär'ns eget märke gör.

Tecken för rondell när du cyklar i klunga, att man vrålar HÅL och pekar när det är ett hål i vägen och att cykling helt enkelt är ett mingel när man hela tiden byter parhäst och samtalspartner i klungan. Självklart avhandlades RumRäddarens viktiga roll för cyklisten.

Som tur är så väntade ett rejält kompendium i mailen när vi kom hem så att vi har en chans att välja ostar lite mer medvetet i fortsättningen. Bra med länkar till gårdsmejerier med VM-guldmedaljer i bagaget mm

Ge bort en upplevelse i present!

Ojojoj. Här har du den självklara presenten för den som är det minsta intresserad av ost. Cykel är på nivå "man tager vad man haver", pumpar däcken och klämmer ner en hjälm på huvudet och rullar ut till startpunkten.

Alla typer av cyklar

Efter att Hans och Suzanne avslutat och åkte hem så var vi några som satt kvar och pratade och pratade. Till slut blev de efterslysta av sina barn som undrade om de skulle få någon mat den kvällen.

Vi konstaterade att vi var ju också hungriga så vi stannade kvar på Spiseriet och åt deras 5-rätters middag innan vi i månskenets ljus trampade hem till husvagnen. Sååå nöjda med dagen.

Hemåt i månskenet

Som du kanske anar vid det här laget kan vi verkligen varmt rekommendera denna cykelupplevelse. 

Titta in på Suzanne och Hans hemsida så ser du vad de planerar på hemmaplan i år. De är nyss hemkomna från Mallorca där de tagit hand om svenska gäster under 3 veckor med sitt unika koncept.

Vi önskar dig fina minnen från just din cykelsemester i sommar.

/Helena o Bengt

  Produkter som nämns i nyheten

 • MEDEVI Chamoiscreme, RumpRäddaren för långlopps-cyklister. Motverkar skav av olika slag i andra sport- och träningssammanhang. 100% ekologisk
  från 49,00
 • Smidiga effektiva produkter som lätt får plats i packningen
  Art nr. 98071
  259,00
 • Ekologisk bodylotion för dig som älskar lavendel. Lugnar även huden vid solsveda och irritation av insektsbett.
  från 49,00
 • Vår mest omtyckta produkt när det gäller oren ungdomshy. Aloe vera gel i en oslagbar kombination med lugnande Lavendel och fuktbindande panthenol.
  från 99,00

Skriv en kommentar:

Text:
Signatur: