Barnens torra kinder, nariga händer och läppar

Vintern är en underbar tid. Framförallt när man får busa i snön, åka pulka och skidor, göra snögubbar och en och annan snöboll. Brukar din och dina barns hud bli extra torr vintertid följer här några tips för att ni mer ska kunna njuta av årstiden.

barn vinterhud

 

1. Olja i badvattnetMedevi Ringblomsolja på sten

Har du ett barn med torr hud som tycker att du som mamma eller pappa är jobbig när du ska smörja dem hela tiden? Tycker ditt barn om att bada?
Strunta då i duschen och låt dem plaska i badbalja eller badkar. Häll i en rejäl skvätt med olja, helst ekologisk. Olivolja, rapsolja, kokosolja (blanda kokosoljan med en flytande olja), jojobaolja, ringblomsolja, ekologisk massageolja...
Använd gärna lite olika oljor eller blanda dem eftersom oljorna har olika sammansättning. Likaväl som vi behöver både omega 3, 6 och 9 i maten för att vi ska må bra, behöver även vår hud bra "mat".
Tänk på att kontrollera innehållet om du köper en barnolja. Tyvärr är det vanligt med mineral- och paraffinoljor i många produkter. De är rester från bensinindustrin.

 

Mild Ringblomstvål för känslig hud.2. Låt bli tvålen när det går

Undvik tvål så mycket det går på kroppen och använd så mild tvål som möjligt, speciellt viktigt under perioder när barnen behöver tvätta händerna ofta.
Medevi Ringblomstvål är både mild och har de vårdande ingredienserna ringblomma och kamomill och är gjord för dig med känsligare hud. Ringblomstvålen är dessutom doftfri och finnns i flera storlekar ända upp till 5-litesdunk som refill.

Tänk även på vad ni använder för schampo i familjen och framförallt till barnen. Många vanliga schampon och hårprodukter innehåller silikoner som lägger sig som en hinna över huden och stör dess känsliga återhämtningssystem. Dessa silikoner finns under många olika namn men slutar på -cone och -xane.

Undvik helst att duscha på morgonen!

Om du och dina barn kan, undvik att duscha på morgonen. Kroppen har under natten producerat sitt skyddande sebum. Inte bara för att huden ska hålla sig mjuk och smidig. Den hjälper även kroppens immunförsvar.

Efter att man har duschat tar det flera timmar för kroppen att återskapa sin skyddande barriär och under den tiden är man mer mottaglig för alla microorganismer som finns runt omkring oss. Att under de timmarna sitta på en buss, tunnelbana eller vistas i större grupper med människor i exempelvis förkylningstider gör dig mera mottaglig.

Känner du att du inte vill låta bli duschen på morgonen?

  • Duscha snabbt
  • Så svalt vatten du kan
  • Använd tvål enbart där du verkligen behöver

 

3. Nariga kinder, läppar, händer

Drabbs barnen av riktigt torr och narig hud under vintern, smörj in med salva. Bivaxsalva, Ringblomsalva naturell, Havtornsalva Naturell. Till de något större barnen kan du även använda Lavendelsalva om de tycker om den. Även våra olika neutrala läppcerat är smidiga att använda "i farten".

Medevi ekologiska läppcerat hjälp för torra läppar

Smörja ska var kul!

För att göra det lite roligare för de minsta barnen, låt dem smörja själva med ett Havtorncerat eller Ringblomscerat. Båda är vårdande cerat, som många inte tänker på att man kan använda på flera ställen än läpparna. De här två är våra storsäljare när det gäller torra läppar och är båda doftfria.
För de stora barnen kan man använda Intensivstiftet. Smidigt att ha med i väska eller rygga för att ha till hands när det behövs. Intensivstiftet innehåller bland annat ringblomma och antiseptisk tea tree och är utmärkta även på sommarens insektsbett eller nariga fingrar.

 

4. Gör insmorningen till en mysig massagestund

Som småbarnsförälder har man ofta svårt att få tiden att räcka till. Det kanske lätt blir en kamp med barnet när det ska smörjas ofta, framförallt om de tidigare smorts med något som kanske svidit lite. Välj i så fall produkter som är utan vatten, exempelvi en vattenfri salva eller olja

Försök att göra insmorningen till en mysig stund för barnet. Sätt på lugn musik, tänd ett ljus och styk med lugna mjuka händer över barnets hud. Ett perfekt sätt att få barnet att gå ner i varv på kvällen och somna lättare.
På morgonen kan du istället sätta på lite piggare musik och med varsamma, mjuka händer massera barnet vaket.

Låt barnet vara med och bestämma.

Ha några olika oljor att växla mellan och ta fram två olika och låt ditt barn välja vad ni ska använda just den här gången.

 

5. Undvik mineraloljor i all hudvård

Mineraloljor gömmer sig bakom många namn och är alla rester från bensinidustrin. De lägger sig som en hinna på huden och stör hudens egen känsliga balanserande process för att återställa yttre påverkan av olika slag. Det har även gjorts studier där det påvisats att dessa typer av oljor kan påverka leder negativt.
Miljömässigt är de svårnedbrytbara i naturen.
De vanligaste namnen är mineral oil, petrolatum, paraffinum liquidum, vaselin, medicinsk vitolja. Ozokerit och ceresin har samma ursprung och hittas vanligen i läppcert.

 

Här hittar du de produkter vi rekommenderar för babyhud och för dig med extra känslig hud.