Torr vinterhy 

Vem älskar inte friska, klara vinterdagar med några minusgrader och härlig, klar, hög luft?

Att klä på sig varma vinterjackan, älsklingshalsduken och stoppa fötterna i sköna vinterkängor och gå på en långpromenad är en lisa för själen. Lyssna på kraset under fötterna när man går över en frusen vattenpöl och beundra de mångfasetterade kristallerna av frost på de späda grenarna på en nyponbuske.

Eller spänn på dig skidor eller långfärdsskridskor och njut av vyer och lite fartvind mot kinderna.

Härliga vinterdagar frestar på huden.

Tyvärr innebär den här årstiden extra påfrestning på din hud.

Omväxlande kyla utomhus och den torra värme inomhusmiljön innebär, är en utmaning för vem som helst. Har du redan en torr hud kan det bli besvärligt.

Här kommer tips för dig och din hy för att klara vintern på ett behagligare sätt. Tips för dina barn kan du läsa om här.

 

Kvällsrutin grundlig

1. Använder du make up? Ta olja på en pad och stryk bort ögonmake-up och övrigt smink. Tänk på att använda vegetabiliska oljor. Läs på innehållsförteckningen så att din remover inte innehåller någon form av mineralolja. Se lista nedan. Enklast är att använda ekologisk olivolja, rapsolja eller kokosolja som du ändå har hemma. Ännu bättre är att använda ekologisk Jojobaolja som har väldigt fina egenskaper för torr hy. Jojobaoljan påminner om hudens egen sebum, det som vår egen kropp producerar för att ge skydd och hålla huden mjuk och smidig.

2. Applicera nu rengöringscreme över hela ansiktet, gärna med fuktiga fingrar. Fukta fingrarna lite till och massera en stund, upprepa ett par gånger. Skölj sedan av med ljummet vatten.

3. Spraya något av våra ansiktvatten.

4. Klappa försiktigt in Ögonolja på den tunna huden runt ögonen. Den består av fina, tunna, näringsrika oljor som snabbt absorberas av huden, helt neutral doft. Extra skön att använda om dina ögon brukar rinna i kylig, blåsig väderlek. Medevi Vitamincreme samt Ögonolja

5. Smörj med Vitamincreme

6. Komplettera med någon av Havtornsalvorna eller Lavendelsalva direkt efteråt.

Du kan även göra så att du tar en klick vitamincreme och och en klick salva i handen och blandar ihop produkterna innan du smörjer in dig. På det sättet väljer du från gång till gång sammansättningen.

Vitamincremen tillför bl a fukt, A- och E-vitamin. 

Havtornsalvorna bidrar med extra fettsyror bla från havtornsoljor och sheasmör och ger extra skydd och näring för den torra hyn.

Lavendelsalvan tillför också de extra fettsyror som torr vinterhy behöver med bl a sheasmör, men även den klassiska läkeörten ringblomma och lugnande lavendel.                                                                                                                                                                       

Kvällsrutin snabb

1. Applicera rengöringscreme över hela ansiktet, gärna med fuktiga fingrar. Fukta fingrarna lite till och massera en stund, upprepa ett par gånger. Skölj sedan av med ljummet vatten.

2. Smörj med Vitamincreme.

3. Komplettera med någon av Havtornsalvorna eller Lavendelsalva direkt efteråt.

 

Morgonrutin.Medevi Ansiktsoljor

1. Fukta ansiktet med ett ansiktsvatten.

2. Smörj med Vitamincremen

3. Direkt efter applicera några droppar Havtornsolja, Morotsolja eller Mormors Lyxolja.

4. Är du riktigt torr kan du istället komplettera med Havtornsalva eller Lavendelsalva. Ta då lite mindre än du gör på kvällen.

Har du en utomhusdag framför dig i många minusgrader?

Undvik vatten i ansiktet och smörj med någon av Havtornsalvorna eller Lavendelsalva. Eftersom de är helt vattenfria ger de skydd för kylan. 

Rengöring

Använd en mild rengöring som inte torkar ut huden. Undvik tvål i ansiktet. Tänk även på vad du använder för schampo eftersom det ofelbart sköljs över ansiktet när du står i duschen. Många vanliga schampon och hårprodukter innehåller silikoner som lägger sig som en hinna över huden och stör dess känsliga återhämtningssystem. Dessa silikoner finns under många olika namn men slutar på -cone och -xane.

Undvik helst att duscha på morgonen!

Om du kan, undvik att duscha på morgonen. Kroppen har under natten producerat sitt skyddande sebum. Inte bara för att huden ska hålla sig mjuk och smidig. Den hjälper även kroppens immunförsvar.

Efter att man har duschat tar det flera timmar för kroppen att återskapa sin skyddande barriär och under den tiden är man mer mottaglig för alla microorganismer som finns runt omkring oss. Att under de timmarna sitta på en buss, tunnelbana eller vistas i större grupper med människor i exempelvis förkylningstider gör dig mera mottaglig.

Känner du att du inte vill låta bli duschen på morgonen. Gör den snabbt, i så svalt vatten du kan och använd tvål enbart där du verkligen behöver den.

 

Undvik mineraloljor i all hudvård

Mineraloljor gömmer sig bakom många namn och är alla rester från bensinidustrin. De lägger sig som en hinna på huden och stör hudens egen känsliga balanserande process för att återställa yttre påverkan av olika slag. Det har även gjorts studier där det påvisats att dessa typer av oljor kan påverka leder negativt.

Miljömässigt är mineraloljorna svårnedbrytbara i naturen.

Vi föredrar de vegetabiliska oljorna och deras mångfald

Vegetabiliska oljor

Vegetabiliska oljor ger med sina olika fettsyror skydd och näring till huden och stödjer upp hudens egen funktion att hålla sig mjuk och smidig. Det gör att huden lättare klarar påfrestningar vi utsätter den för. Kyla, vind, sol och alldeles för frekventa duschar i varmt vatten.

Det finns en mängd olika typer av vegetabiliska oljor med helt olika sammansättning. Vissa absorberas snabbt medan andra tar längre tid på sig. Det gör att man kan anpassa produkten efter olika behov genom att använda olika oljor.

- Gurkörtsolja, tistelolja och nyponrosfröolja är exempel på torra oljor. De absorberas väldigt snabbt av huden och används ofta i ansiktsprodukter. De hjälper till att balansera och ge näring till huden.

- Avocadoolja, olivolja och rapsolja är exempel på medelfeta oljor som ligger kvar lite längre på huden. De ger skydd och ökar hudens motståndskraft. Du hittar dem ofta i krämer och salvor.

- Ricinolja är en olja som är extremt fet. Den används ofta i rengöringskrämer eftersom den hjälper till att lyfta upp orenheter ur porerna

Animaliska oljor

Animaliska fetter har också bra funktion på huden även om vi på Medevi ProSalus har valt att inte använda dem.

Både vegetabiliska och animaliska oljor har använts av människan i tusentals år.

Petrokemiska oljor

En tredje typ av oljor och fetter kommer från den petrokemiska industrin. Det är alltså restprodukter från tillverkning av bensin, diesel mm. De är svårnedbrytbara i naturen och stör hudens eget känsliga system så att man lätt blir "beroende". De smörjer för stunden men innehåller ingen näring och på sikt försämrar de hudens egen förmåga att återställa balansen efter dusch och handtvätt etc.
Konventionell hudvård innehåller ofta petrokemiska oljor.

Petrokemiska oljor gömmer sig under vanliga benämningar som:
- Mineralolja
- Vaselin
- Paraffin
- Petrolatum
- Paraffinum liquidum
- Medicinsk vitolja m fl
Petrokemiska oljor använder vi naturligtvis aldrig i vår ekologiska hudvård.

 

Här hittar du tips och råd för dina barns vinterhud