Sommar, sol och insektsbett!

Härligt doftande lavendel lugnar irritation från insektsbett och solsveda

 

- Sköna ekologiska hudvårdsprodukter att använda när man varit i solen för länge.

 

- Här hittar du också produkter som lugnar huden när myggen varit för närgångna.

 

 Solsveda?

Lavendel- och Ringblomslotion
Fungerar båda två dämpande på irriterad hud vid lätt solsveda.

Aloe vera gel
Aloe vera plus
Ekologisk Aloe vera gel för solsveda och insektsbett. Klassiker när det gäller solsveda

Havtornsalva
Väldigt skön att smörja med när man bränt sig lite mer.

Havtorn cerat
Ett väldigt skönt cerat när man är mycket i solen. Havtornsoljorna hjälper läpparna att klara påfrestningarna bättre och bidrar till snabbare återhämtning

Tips vid solsveda!

Har du bränt dig kan det vara skönt att använda flera produkter i kombination.

Lavendel- eller Ringblomslotion tillsammans med någon av Aloe vera gelerna.

Havtornssalvan blandad i handen tillsammans med Ringblomslotion och ev Aloe vera känns skönare att smörja in om det är större partier som behöver behandling.

Smörj flera gånger om dagen för bästa effekt. Fortsätt gärna att smörja några dagar efter att svedan lagt sig, så minskar risken för att flaga.

 

Insektsbett?

Aloe vera plus
Vår i särklass mest effektiva produkt när det gäller insektsbett. Aloe vera och Lavendel i en svårslagen kombination.

- Intensivstift
- Tea tree cerat
- Havtorncerat
Både Intensivstiftet och ceraten är små och smidiga. Perfekta att ha med i fickan.

Ringblomsalva Tea tree
Ringblomsalvan, vår allt-i-allo, fungerar bra på det mesta när huden behöver hjälp på traven. Salvan lugnar irritation och minskar risk på infektion om man har kliat sönder huden.

Lavendellotion
Bodylotion som fungerar dämpande på mygg. Har man fått några bett så lugnar lavendellotion även ned klåda. Underbar bodylotion att använda året runt.

Ringblomsalva och Intensivstift.

Första hjälpen för sommarens irritationer. Både insektsbett men även irriterande skavsår av skor eller ryggsäck vid vandring, pulsband vid träning etc

SportPrep Arnica

Tro det eller ej, men även vårt liniment SportPrep Arnica lungar ner myggbetten. 

 

Myggtest

För några år sedan gjorde jag ett litet test.

Lavendel har i alla tider använts i linneskåpet. Inte i första hand för dess väldoft utan snarare för att inte mal och andra insekter skulle bosätta sig där. Jag hade en längre tid funderat på om lavendel var avskräckande även mot andra insekter: mygg exempelvis.

En sommarkväll satte jag mig utanför vår butik i Medevi där jag kunde höra vår eminenta Brunnsorkester spela i parken på andra sidan vägen.

Jag hade förberett mig genom att smörja in mig med Lavendellotion på ena armen men inte den andra. Jag satt ute i ca 30 minuter och betraktade de mygg som kom till mig på besök.

På min oinsmorda arm fick jag flera myggbett under den här tiden (ja, vi hade ganska gott om mygg den sommaren). Den insmorda armen fick inte ett enda stick. Några minuter satt jag och betraktade en krake som surrade runt armen. Till slut bestämde den sig för att våga en landning. Den gick runt och kände med ”snabeln” en stund men den stack mig aldrig. Sedan flög den iväg på jakt efter aptitligare måltider.

Lite kul var det när jag på radion bara några dagar senare hörde en person rekommendera att man skulle plantera Lavendelhäckar runt sin uteplats för att avskräcka mygg...

Det här var några år sedan och vi har många kunder som bekräftar min upplevelse.

Sedan är det de så att alla har en individuell upplevelse. Är myggen extremt förtjust i dig i vanliga fall så fungerar kanske inte Lavendel som ett heltäckande skydd.

Ha en skön Lavendelsommar / Helena